Stat Counter

Sunday, October 30, 2011

SAHUT CABARAN BAJET KAHWEN HANYA RM300

bermula dengan bismillah untuk taip entry ini..

saya ada bf...name dia anik..haha..share bloh neh..say nak kawin ngan die [gatai ni..malu haku..:)] kami bukan orang senang..maklumla student..tapi angan nak kawin tu memang tinggu..tamo wt besar2, takot bdaah..


bagi sahut cabaran ni, I ngan senang hati je stkt nk gne RM300 utk kawin tuh..uhuh..

okeh..ni list ye..



  1.  mas kawin =  RM10..xpe cikit, asal ada..wajib..
  2. kad jemputan??= xde..sebab nk wt event kt fb je...jimat...
  3. makanan = Megi yang paling murah sorang sebungkus, ikat ngan riben then bg sudu plastik as goodie gift..2 in 1..
             kos 
             jemputan 300 , sedara dkt, kawan rapat, jiran blkg umah
             harga megi yg 5 bungkus tu RM2..
             300/5= 60 x RM2 = RM120  termasuk sudu pelastik

    4.   sanding kt kerusi makan, dkt ng langsir sliding door, jimat..baju pakai je baju yang g kelas sbb bju I mmg da glemer okeh.. kalu nk lagik glemer, kita jahit je labuci kt tangan baju tuh..untuk nikah nk pakai baju kembar I yang kaler putih uh..da siap jahit manik da..save,,shawl lak yg nenek kita bg mase g mekah dulu..da bling3 da..
untuk sanding mcm i ckp td la..bju kurung g kelsa sedia ada..hahhaa...ekceli tuh bju raye...my suami wanabe pom ad sedondon..hahah...save..mekap paki je bedak baby ng eye liner..mmg sedia ada..ok..save lagik...
:)

untuk photgrphy??haha..nset SONY K660i saya bulih membantu..amik, then transfer masok lapto..edit3 ckit leta Eiffel Tower, mak aii mmg cun,,,tak pyh prin, buang duit, letak je dlm pesbuk untuk tontonan umum...

barang hantaran??
okeh,,,saya ad ag duit RM270..untuk hantaran bg 3 dulang je..Roti RM3, beras RM15 ng Sardin RM4..Total hantaran RM22..kenapa makanan??haha..lepas kawin bulih gune..save lagik..

duit bnyak ag..ad lebih RM 148..haa..yang tuh simpan wat g honeymoon..g dekat3 je..yang bulih balik hari, tak pyh byr hotel..yang tuh lbih krang 50..so ad ag balance RM102..yang tuh nk masuk daalam ASB..pelaburan mase depan..

ok..nak kawin ng sape???

haha..
taraaaaaa..

bakal bju sanding :)

okes..saya da bulih kawin ng RM300...doakan kami..huhu


nk tagged teh 0 beng

Friday, October 28, 2011

mimpi malam hari itu sangat indah -..-

assalamualaikum..
wah2 pagi2 cenggini nk update entry jugak..bajet cool la nk sleep bg present entry huduh..heheh..

watever,,ini mimpi yang I hope akan jadi kenyataan...


wa harap sangat der, bangun jeg pagi esok thesis wa da siap..tinggal nak kena submit je..da tepu gile da wa nak tulih dalam tesis... dah la bahasa omputih.. adow, da berpuluh tahun blajar omputih tu, tak jugak pandai wa bertulis ..[ B.Melayu pom wa tunggang langgang :)]

oh kengkawan tulum la doakan mimpi wa jd kenyataan.. wa tak mintak mimpi lain beb, nk mimpi ni je....

waa mau nanges..o ade sape2 nak volunteer wa buat analisis??

okeh, wa mao tido secepat mungkin..mahu bangun pagi esok thesis wa da siap..uuhuhuh



okeh..wa nk sleep..nak mimpi..doakan mimpi ni..xmo mimpi lain..gatiii..huhu..nk mimpi underage je -..-


NIGHT~

by Eira

Tuesday, October 25, 2011

jejari seni nan runcing zaman sekolah | lukisan common

assalamualaikum...

tiba2 cik oggy teringat zaman sekolah rendah dulu. In case cikgu tak masuk kelas, pengawas kena p jaga kelas..kunun xmo bg bising, [alih2 pngwas yg bising] pahtu pngawas bukan dok je, mesti bawak kertas lukisan, suh melukis..kunun nak jadik cekgu. kertas lukisan pulak yang kilat2 dan lembik tuh.. bapak nipih.. then, dorang bagi la tajuk lukisan..

yang paling pemes zaman cik oggy dulu:

  1. Lukisan Pemandangan (bebas)
  2. Buah-buahan
  3. Keluarga Saya
  4. Rumahku
okeh,,cik oggy mmg suka lukih..cantik cik oggy lukis..time lukih tu tutup2 ng fail, xmo bagi orang tiru. bajet cun ah lukisan ko bedah??hahaha..well3x..pahtu hbes je lukih2, time nak kaler2 jugak, pom cik oggy sorok2..xmo bagik orang tiru..

Okeh, bila time's up, kena anto la lukisan tuh kat pngawas bajet cekgu tuh..dem! ! ! asal same jeg lukisan ni???

contoh 1. Lukisan Pemandangan

 
commonly memang sama..ada bukit, pahtuh matahari nan bersinar. tambah awan ckit. hijau rumput. pahtu air ntah pe tak taw. sungai ke tasek entah...memang sama...

contoh 2. Buah-buahan




lukisan buah-buahan memang minat la..buah wajib are betik. sebab blkg betik tuh nak letak tembikai or nenas o durian. tapi ramai wat tembikai la sebab senang. pastu buah-buah lain yang pemes op kos anggur, pisang and mangga.

kalu yang pandy lukih ckit dorang lukis buah dalam bakul. yang tuh kompem dapat A++++++..siap dapat bintang ag..pengawas sain tuh..uhuu

contoh 3. Keluarga Saya


ni pulak lukisan keluarge. hok memang peting gok mok ayoh ah. pahtu letok gambor sendiri. lukih abang atau kakak. xmboh lukih banyok2 dop cekak nok ngaler (puuiii ganung peteh cik oggy)..lukisan manusia jarang dilukis sebab payah nak lukih. kalu lukih pom mesti orang lidi jeg...

contoh 4. Rumahku


ni pulak lukisan common jugak..ada rumah, pahtu pokok tepi rumah. pahtu ada pasu bunga dua kuntum..ciri2 rumah melayu la kunun. awan ng langit biru adalah elemen wajib disamping burung terbang.
yang tak bulih belah kalu lukih rumah nape la dilukih atap dulu. kalu dalm pembinaaan, bukan kena wat foundation dulu keh???ayoooo ammma achhii tahmbi...
[eleh bedah!!kau pon lukih gtu jgak ler]

ok..habes da gmabra lukisan zaman dolu2..hahah..cik oggy terer..

nanti kumen ye lukisan cik oggy tuh :)


by Eira

Monday, October 24, 2011

give me a space



assalamualaikum...

tajukentrimemintadiberikansedikitruanguntukbernafas.kalainincikoggymenghadapistressyangteramatsangat untukmenyiapkantesis.lecturercikoggynaksuhantabythisweek.tapijanganterlampautinggiangan-anganwahaipuanlecaturer kernaperkaraitutidakakanberlakusamasekali.

ok..

thisentryistelkaboutcikoggy'slifewiththebusyworkstodo.
fortimebeingcikoggymasehlagiberharapyangakanberlakumiracleagartesiscikoggysiapsekelipmata{angan-angan kau temah :0}takdemaknenyetesiskaunaksiaptemahkalaukauatakbuatkalaudokasyikBWjep..nge3..


alamak,asususaltajukentrytidakakanrelatesamasekalingancontentdia.
tajukgivemeaspacehanyadalamkenangan..

dankepadasesiapayangbegitubijakmenilaiakanpahamladimanasebenarkandunganentry ini..


GIVE ME A SPACE

Sunday, October 23, 2011

bila ajal semakin dekat, amal ibadah bagaimana?

Assalamualaikum...

Entri hari ini berbaur keinsafan. (n_n)

memang sudah ditetapkan setiap yang hidup pasti akan menghadapi saat kematian. saat untuk berpisah buat selama-lamanya dengan dunia dan insan tersayang. Tiada lagi harta benda, rumah besar, kereta besar, isteri cantik..semua ditinggalkan. yang dibawa hanyalah amalan baik semasa hayat dan anak-anak yang soleh..

anak soleh bukanlah anak PakCik Soleh atau anak bernama Soleh,..oh tidak sama sekali. :) Anak soleh adalah anak yang sentiasa mengamalkan amal makruf nahi mungkar. sentiasa berada di jalan Allah SWT. Pabila kematian memisahkan kita, hanya yang membantu dan sentiasa ada bersama adalh amaln baik kita seperti sedekh, zikir serta doa anak yang soleh..

pun begitu, sudah bersediakah kita menghadapi kematian? kelima2 rukun Islam tu dah kita penuhi atau tidak??banyakkah amalan mahmudah kita lakukan.

takut bila mengingatkan saat kematian. saat roh berpisah dari badan. namun, keinsafan hanya datang sebentar..

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.

Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

argh...dah malas dah nak taip..hehehhhe....

Bersambung

Monday, October 10, 2011

kena sound...



gambar atsa tuh cik oggy dapat warning from pegawai Pembangunan pelajar kolej cik oggy sebab cik oggy parking "pORCHE" cik oggy kt parking kete dia..hahhaha..

tetiba, bila cik oggy turun kena panggil kat PPP tuh,,

PPP : student kolej ni ke??
cik oggy : errr..um tak. datang melawat kawan..[cik oggy buhun sunat tkut kna tindakana :(]
PPP : Ok. lain kali jangan parking kt tmpt PPP tw..susah lak saya nak park...
cik oggy : ok puan [muka innocent]
PPP : nk g tgok bola ke???
sebab cik oggy pakai jersi malaysia hehhe
cik oggy : eh tak la.. nak balik..(kunun)

lepas tuh PPP blah gitu je..time kaseh wahai PPP bg warning :)

cik oggy malu!!!!!!!!!ramai org tengok tadi..
sigh~~~~~

sambil menyelam minum air tapi jangan banyak2 nanti lemas...


assalamualaikum....
caution!!!!this entry full wif the picture...sowi kalu berat nk loading :)

istighfar dalam hati sebab baca tajuk dia tas sangat panjang, [ntah2 tajuk je gempak]..ok, hr ni CIK OGGY (share wif mista anik) nak share sikit tentang cik oggy g melaka.

mulanya g melaka sebab nak buat face to face interview ng MYA HITEC sdn.bhd selaku kontraktor yang buat Fast Track Wall iaitu mould wall made from steel and combination with plastic. this is new technology in IBS.

cik oggy g sana ng kawan cik oggy zeera...naik bas kat seksyen 17 s.alam..



naik bas dalam kul 9.00 camtu la..weh, cik oggy ini jakun tak pernah sampai melaka..tak tidur pun..hehhe..eksaited kemain ni..huhuhu :P

around 11 lebih sampai kat Melaka Central...makcik da ada..tapi before nak ke tempat makcik cik oggy, sempat gk si zeera tu snap cik oggy [kunun candid, pdhl da plan]

gambar dia atas mnunjukkan cik ogy yang cumil (n_n)

lepas tuh kami pun g la mencari tempat untuk menginterbiu pak kontraltor. tapi before tuh, kita makan dulu...
taraaaaaaaaaaaaaaa....
mee yg mbuatkan cik oggy ke toilet 198.790 kali

lepas makan g kat contractor company tu..cik oggy yang maha rajin lagi istiqamah ini pun menginterbiu lah di kalangan mereka itu...
ada pic jgk mnunjukkan kesungguhan cik oggy menginterbiu..

gambar mnunjukkan cik oggy menemubual cik izzamorni


ok..cik oggy amik sume masa dari kul 3 smpai kul 5 petang. ok, mereka pun nak balik.dan cik oggy dapat suma data yang cik oggy nk. tinggal nak kena wat anlisis je..yess...lompat keriangan seperti bulih eskrem mesia..hehehhe..

lepas tuh, kami nak balik dah..hehehhe..sempat lagi cik oggy posim maut menanti..

pic ini nak tunjuk kasut baru cik oggy :)

lepas tuh balik umah my aunt d kampung bukit pulau...



then kami rehat la...esok dah nak balik...

pagi esoknya..sementara menunggu mkcik cik oggy balik kul 12, cik oggy dok depan umah mengambil oxygen pagi [puiih, ayat bajet sains]..dengan tak mandi nak juga kami menggedix with camera ")

muka tak mandi...cumil jugak wlopon taik mata beketul di bulu mata bak rumput kena racun[mista anik ckp :@]



ni cik oggy kejor beca sbb xmo berenti amik I

pose bajet mudel kete api

a famosa..

ng zeera..mkcik I amikkan pic ni..


eksaited nk naik Cruse


sy la kapten..heheh

ok..lepas dah penat brjalan tuh, tibalah masa untuk balik..ceh bas kul 4.30..lambat2...cik oggy penat...

seorang intelek sentiasa berfikir walaupun semasa tidur

ni untuk MISTA ANIK

for my mOM


for future mom in law..waaahhh baik nye ai..

ekceli cik oggy mls dah nak taip..entry ni di up bertujuan untuk menimbulkan kedengkian pada cik TEH FATIHAH
..


hope cik teh tersenyum ye..for My Anik a.ka. teh's cuk...hehhe..muauahhaa..
ada nilai gedix d ctu...


Wednesday, October 5, 2011

dissertation or thesis

assalamualaikum wbt (n_n)

ok..dah lama da tak up entry. dah bersawang da pon belog neh..tetibe rajin lak malam ni jejari separa runcing bersegi ni nak taip entry..ok...saya paham saya mmg cool..[e,,xde kna mngena]

ok finished intry [xpyh la nk intro pjg mcm wt tesis chpter 1] hehhee

*sigh*

york..tak taw la ntry ni kena kutuk o tak..aku nak cite jugak sal aku nye dessertation.
td lect gtaw kena submit week ninth iaitu sebulan dar sekarang..aku baru wat chapter 3..ala chill la..baru week 4 now..hahha..
ok, weekend neh nk ke Melaka utk proceed aku nye methodolgy..FACE TO FACE interview ng kontraktor..cuak??langsung tak sebab aku budak palim hebat di angkasa raya ini.. (yuxxx)

h..mcm dah lari tjuk je??

mmg pon,,tetiba trasa mls lak nk cte sal tuh...penim saja..
ok la..nak cite sal makanan la..ok tadi g beli laksam.. 1bungkus RM3..bapak mahal...opss, laksam mahal..tapi beli je sebab da 354 saat dah aku ngidam nak makan tuh. naty bby cacing dalm perut k kempunan..hhehe..

ok bbalik pd laksam tadi, aku sgt xpuas ati sbb x worth ng duit aku..no VALUE foR mOney..hehhe..ckit dan mahal..kalu bnyk xpe gk, ni tak celah gigi je...

so, aku as a QS student dan mantan laksam bisneswumen wat la bill of qtty of the laksam...

tepung beras = RM 1.60/plastk
1 plastik dapat 30 batang laksam...
1kg ikan direbus= RM10
santan= RM3 [da bg hrga siling da tu]
miscllenous= Rm3
Total= RM17.60

modal 17.60...cuba darab RM3 x 30 laksam= ?????untung berlipat kali ganda tuh...aku nak jual laksam..ok..


terima kasih sudi baca entri merapu (N_N)

Cara Nak Jadi Stalker

Aku buat tajuk tu sebagai keyword senang orang nak sampai kat belog aku. :P Sebenarnya aku nak cerita tentang stalker. Stalke...