Stat Counter

Thursday, February 21, 2013

#Random Awesome 1 : Masjid

almost every day solat zuhur n asar di masjid since site skrg sebelah masjid.

pS : tujuan bukan nk riak

Saturday, February 16, 2013

Kerjaya QS yang orang tak ramai tahu (Ep. 1)

Asslamualaikum wbt (senyum tutup mulut k)


Bekisar pada tajuk di atas, saya selaku graduated QS student ni hendak lah bercerita sal kerja QS yang tak ramai orang tahu.

tujuan i buat entri ni sebab sangat la ramai orang tanya i keje ape. bila cakap QS ha mula la nak buat muka pelik sambil garu-garu hidung nak tanya apekejadahnya QS tuh.

tak lupa jugak yang dengann muka penuh kompiden lagi eksen cakap OOOO..QS TUH QUALITY SCIENCE KAN!! 

tak pun QS TUH QURAN SUNNAH KAN!!!

ekceli kan kite kan nak kan cakap kan yang kan QS tu kan, bukan la kan yang seperti di atas tuh kan.. (perluke ada kan every words) aishhhh!!!

ekceli la, QS tu stand for Quantity Surveyor which is kerja-kerja yang melibatkan kira kos nak buat construction sesuatu project in simple words la.tapi banyak ag roles of QS yang malas je nak state kat cini.. 

tapi nk state yang QS ni involve ng project tuh starting during Pre Contract until post contract... keje melibatkan wang ringgit yang kalu mendapat pakatan murni bulih jadi kaya tapi haram.. ishh mintak jauh jadi QS gtu..

berbalik kepada ketakfemesan QS ni bermula dari akar umbi lagi (perghh dah macam kempen pilihanraya plak)

i tak nak lah point the finger kat orang lain nak point to myself je..

sebenarnya aku at first tak tahu ape benda la QS ni. masa nk plih course dulu, memang i tak choose pon QS ni.. ye la dah tak tahu ape kebenda memang tak la kan.. tapi rezeki saya dah tertulis untuk BORN TO QS tuh, dapat jugak la offer further study kt UiTM Seri Iskandar . 

Buat Dip in QS. First sem memang blurr nk wt measurement (kira qty material building) sebab tak pandai bace drawing. N as a result (ayat karangan B.I) result exam time sanagt dukacita lagi dukalara.. try ag next sem.

Bila cuti sem je, balik kampung adalah makcik tanye 

MOKCIK:DOK NGAJI PERAK NUH AMIK KOS GAPO..

SAYA CANTIK:UKUR BAHAN(in Malay sebab kalu kot BI meme sah-sah tak tahu)

MOKCIK: GAPO DIO..GUBAHAN..KUMBAHAN...

oh makcik, derita nya beta dengar kalian begitu tak tahu anda tentang kos yang beta amik (sroooooooot ingus ijau meleleh lap ng tisu jangan dijilat)


whatever it is, i pon dah grade dah pom Degree Qs and kijo pom jd QS   



p/s: perasan tak entry takde tanda soal..
       penggunaan kata nama tak tetap (aku, i, saya)


saya cantik (_oo_) 

Thursday, February 14, 2013

#Cerita Basi 1 : Maulidur Rasul Surau Al Mawaddah

test test test.. entri mestilah berbaur juruh dan sopan.. ok cik oggy!! BEHAVE!! (xsopan pon..salam tak bagi)

Assalamualikum wbt.. juruhnye i..




Tanggal 19 Januari 2013 hari tuh, berlangsunglah Majlis Sambutan Maulidurrasul bertempat di Surau Al-Mawaddah Taman Puchong Prima.

Ada jugak ceramah pasal kelahiran Rasulullah SAW.. sungguh sedih bila mengenangkan betapa kasihnya baginda pada umatnya. yang paling tersentuh hati bila baginda Rasululah SAW sendiri nk pergi jumpa api neraka disebabkan ramai umatnya dibakar.

oh tsssssssssssssskkk air mata i menitis..sroooooooooot sedut hingus sikit..

 well, as usual i ni bukan rajin sangat nak bercerita, bia je la gambar yang cerita..(nk elak typo!!!)

ramai yang hadir

 rasa bangga bila kehadira sangat la ramai macam ceramah Ustaz Azhar Idrus hari tuh kat MAsjid As- Salam Puchong a.k.a masjid terbaik negeri selangor.

Kumpulan Qasidah Maahad Tahfiz Al Haziq Puchong Prima

persembahan qasidah sangat la best.. paling best Busyra Lana, YA Hanana, Solatun Bil Mubin.. Suara kanak-kanak bernama Luqman ....

jamuan makan dalam dulang-ukhuwah

Lepas tuh jamuan makan. menunya seketul nasi di dalam dulang bersama beberapa daging kicap, sesudu sambal belacan, beberapa ikan kering digoreng rangup dan air sirap.. op kos my feberet drink tuh..hohohohooh


lps makan korek gg

 ok..dah agak-agak nak kenyang tuh, ada lah benda asinh terlekat kat gigi tuh..ok korek control cun..jangan korek ngan jari ok..tak vogue langsung.


PENUTUP.


p/s: jubah tu i baru beli.. cantik sangat di badan i yang jelita lagi divas!!!!











Kata Hati

Satu nama yang masih tersimpan. Mula menjauh disebabkan orang ketiga. Eh keempat. Eh kelima? Hahah. Yang penting, sebenarnya mungkin tiada jodoh.

“Kenapa awak bagitahu dia yang sya dan awak……….” Hanya dengan satu panggilan telefon memutuskan aku untuk lari. 

Well, ini jodoh. Masih berpegang pada JODOH.

EGO. Yes. Terlalu ego. Hingga kelihatan bodoh. Biar bodoh jangan terkinja kinja gedik mengejar .  

SELEPAS DIA…

Kesilapan mengenali lelaki . Menjadi terlau bodoh. Mengikut kata hati. Sering bertelingkah. Punca? Aku sendiri. Masih terbawa memori dengan Dia. Ye Dia. Dia yang pertama. 

Mungkin.Aku ego? Sombong? Pemarah? Garang? Itu dengan dia. Dengan lelaki ini aku harus tukar watak. Jadi pemaaf lembut hati? Dengan hanya mengiakan . Angguk. Akur hingga dibuli. Ditipu.

Mengikat suatu ikatan yang terputus jua. Masih mebandingkan dengan Dia.  Lelaki ini menipu aku? Aku mungkin naïf tapi aku bukan bodoh. Once I said aku angakat kaki I really meant it. Good bye.

Kecewa? Tidak. Aku hanya malu. Teman rapat sudah tahu.

Malu hanya sementara.

“Beb, mungkin kau boleh cari Dia balik?,” usul teman rapatku.

Aku? Malu. Aku perempuan. Biarlah. Andai jodoh aku terima. Andai bukan aku doakan yang terbaik.
Sehinggalah……..

“Hello, ni eira ke,?” tegur pemanggil. Aku diam. Cuba memastikan apakah betul suara yang aku dengar itu?

Ahhh. Kenapa harus Dia? Jodoh? Bukan.

Bermula lah pencarian dimuka buku. Cubaan untuk lihat kehidupan Dia.
Harapan sentiasa ada, namun hati menghalang untuk mencari Dia.

Loss Contact lagi. Sudah aku bilang. Ini tandanya TIADA JODOH. Mula menerima.

Semoga Dia Bahagia.
A.I
 (Hari Kekasih 2013)

Cara Nak Jadi Stalker

Aku buat tajuk tu sebagai keyword senang orang nak sampai kat belog aku. :P Sebenarnya aku nak cerita tentang stalker. Stalke...