Stat Counter

Wednesday, December 6, 2017

Agihan Perbelanjaan dari Gaji-Pengurusan Kewangan

Assalamualaikum. wbt.

Dah agak lama aku tak updat blog. Bukan la busy, tapi lebih kepada malas. Aku taip2 pastu buang dalam draft. heheh.

Ok, sempena hujung tahun aku berazam untuk bijak mengurus kewangan. Sebab tahun 2018 diramalkan ekonomi akan lebih lemah.

Aku dapat tips ni hasil pembacaan aku kat blogs, fbs semua tentang pengurusan kewangan. Well aku ni tersangatlah fail dalam pengurusan kewangan. So that aku cari tips2 yang aku boleh gunapakai untk future. Bila dah jumpa tips yang aku rasa sesuai dan tak terlalu ketat, aku nak share la dengan readers. :)


Pengagihan Duit Gaji.
Agihan duit gaji ni dipecahkan kepada 5 bahagian which are :
  1. 55 % Untuk benda benda wajib yang dibelanjakan untuk setiap bulan. Contohnya sewa rumah, hutang piutang duit belanja , minyak etc.
  2. 10% WAJIB untuk saving. Saving yang ni adalah WAJIB MUAKKAD :P. Kena take out saving dulu baru boleh guna duit untuk benda-benda lain. Saving 1st then expense.
  3. 10% long term tu contohnya saving utk kau dah plan. Cth hujung tahun nak g holiday, so kau save la 10% tabung holiday. Ini contoh :P. Tabung lain pon boleh buat, rg. tabung kawin lain :P
  4. 10% untuk education. Tapi yang ni aku macam kecikkan sikit jadikan 8% sebab aku nye expenses more than 55%. Boros. (Jangan follow cara aku yg ni :P) Education ni saving utk anak kau nanti, atau education kot2 kau nk sambung belajar ke. Atau kau nak join seminar biz ke. HA ini la gunanya tabuang ni.
  5. 5% yang paling penting sebenarnya. Untuk sedekah. Banyak memberi banyak la kau akan dapat balik. Percaya la.

Tambahan.
 
  • Ini cara aku. Situasi kita tak sama. Rezeki aku dapat kerja dekat dengan rumah. So kos untuk minyak dan tol dapat dikurangkan. Plus parking free.Sehari aku g kerja bawak RM10 SAHAJA. Aku tak letak lebih dalam purse unless aku memang dah plan . Contohnya esok aku rasa nak makan besar sikit, so aku bawak duit lebih. Ni penting sebab kalau kita dah xde duit dalam purse, kita akaan STOP nafsu untuk lebih guna. Ok dari RM10 tu, lunch aku makan nasik dan air, Normal tak lebih dari RM8. So lagi balance RM2 tu aku masuk tabung. Tabung ni aku simpan kat office. Sebab bila kat office aku lupa untuk guna. Total sekarang dam RM100 lebih. (sebab terguna beli kasut COD Lazada. Lazada ckap kasut sampai besok, tup3 hari ni dah sampai. Korek tabung aku pastu lupa nak ganti :P)." Eleh, kat tempat kau makanan murah bolehlah bawak RM10 sehari."Tak. Sekarang ni aku gitahu yang lebihan gunaa duit sehari kau tu, sila simpan. Jangan simpan dalam purse sebab kau berpotensi utk guna balik. If kau bawak RM30 sehari, then kau makan RM15, balance tu simpan la. Esok kan dah ade duit lain. :)
  • Buat Sampul Duit. Tiap2 bulan aku ade sampul- SEWA UMAH, KERETA, DUIT ANAK, BELANJA DAPUR, MINYAK, DUIT KERJA, SAVING. macam2 sampul aku ada. Guna je angpow yang tak habis gune masa raye tu. Kede ckit :P. Resit semua sila simpan utk kau trace.

Sebenarnya tips ni aku pun kadang-kadang culas jugak . So azam tahun baru aku ni nak well manage aku nye financial. Nak beli umah oiii. Doa-doa la aku istiqomah ye.





Friday, November 24, 2017

Parenting : Cara Rawat Sakit Anak Secara Alami (Natural Remedies)

Salam Jumaat penghulu hari.

As a mother aku memang nak yang terbaik untuk anak aku. Semua ibu macam tu kan? Apa yang terbaik untuk dia, akan aku usahakan.

Discalimer : Aku bukan anti medikal atau anti vaccine atau anti doctor atau anti hadis. Ehh. 

Aku bukan tak percaya pada perubatan moden, tapi aku lebih kepada kaedah rawatan alami. Kalau alami tak berjaya baru lah aku menjurus ke ubat preskrepsi oleh doktor.☺☺☺

Petua Merawat Batuk

  • Untuk batuk terdapat pelbagai cara yang aku guna untuk anak aku. Antaranya nenas dan madu. Menjadi ke? Alhamdulillah menjadi untuk anak aku. Aku pun banyak bertanya kat Group-group FB mak2. 
  • Cara dia mudah je. Nenas tu di kopek dan buang mata. Pastu blend tanpa air. Dah siap campur dengan madu minum la sesuka hati.
  • Tapi dah jadi macam jus nenas tu, anak aku main tibai sampai sebotol. LOL. (Mana nk cari ubat batuk sedap macam tu kan? 
  • Cara Kedua Lemon dan Madu. Madu lagi? Well, madu kan sunnah, penawar segala penyakit


Petua Merendahkan Suhu Anak Demam
  • Bagi merendahkan suhu anak demam aku bagi anak aku minim air kelapa tanpa gula tanpa ais. Alhamdulillah anak aku minum je. Lagipun sedap. Siap pakej dengan isi kelapa semua dia makan. Air kelapa ni bagus untu  sistem ketahanan badan. 
  • Cara kedua aku guna telur rebus tu. Rebus telur, pastu kopek then golek golek kat badan anak. 
  • Jerlom dengan aloevera. Lendir aloe vera tu campur air sikit then jerlum
  • Atau ramas daun bunga raya putih dan air pastu jerlom.
  • Air asam jawa pun boleh untuk turunkan suhu demam

Petua Untuk Masalah Kecacingan (Kanak-kanak)
  • Aku perasan anak aku macam kecacingan bila dia tak de selera makan, mata bertaik dan kentut dia maha busuk. So aku cari alternative untuk rawat kecacingan beliau. Aku research macam macam jenis petua dan ada yang suggestkan biji betik tu digigit sekali semasa makan buah betik. Yang ni anak aku fail.. Seems like she tak suka betik.
  • Air kelapa pun aku bagi untuk rawat kecacingan dan as usual, ia sangat serasi dengan anak aku.
  • Haaa, aku ada jugak bagi dia ubat homopati. Yang ni dia suka, dah dibuat macam gula2 pulak. Tapi macam tak berjaya sebab anak aku jadi sembelit pulak.


Petua Untuk Sembelit

  • Dan yang ni aku baru try bagi kat anak aku, Sebab dia macam sembelit kan? Aku bagi dia makan kuaci. Aku beli then sangai sendiri kat umah (Dibu is gigih) Dia suka dan sembelit dia dah takde. So aku syak kuaci ni ubat sembelit dia la kot.
  • Selain tu, jus nenas pun aku bagi sebab aku nak kasi natural Vitamin C untuk dia.

Aku rasa petua ini boleh membantu. Dan kalu tak berkesan boleh dapatkan nasihat doctor. Jangan pula dah kau guna cara alami ni kau nak anti modern medical pulak. Aku hempuk jugak nanti. 





Wednesday, October 25, 2017

Drama Titian Cinta TV3




minggu ni dah minggu akhir drama viral Titian Cinta. Kenapa viral? aku rasa sebab Zul Ariffin kot. Hahahah.

Aku 1st episode tengok drama ni rasa macam tak best tapi bila dah lama-lama macam best. Dengan laki aku sekali layan Drama lagho ni. Kah!

Komen aku.


  1. Jalan cerita dia bagus, secara logiknya memang berlaku dekat dunia realiti.
  2. Aku tak puas hati dengan watak Aisy. Kenapa? Sebab aku rasa dia seorang yang lemah dan takde self confidence. Contoh situasi bila mak Ryan keep bothering her, dia boleh wat biasa2 dan paling tak pun dia akan cakap "Ryan , u ni kan dah melampau". Pastu dia diam je tak gitahu Harris. Bagi aku, kita as a husband and wife should transparent dalam kehidupan harian. Benda2 pendam ni sebenarnya macam mengakibatkan permasalahan.
  3. Sofea. Ni seorang lagi sejenis tak boleh nak move on. Memang wujud ke ek watak macam ni dalam real life?
  4. Aku paling suka watak nenek. Hahah., sebab natural je watak dia. Natural and neutral
  5. Kalu Ryan tu aku macam tak nak digest muka dia masa scene tepi tingkap kat umah dia tu. Tak leh nak predict either dia ni marah ke, sedih ke. Daller Yusof u should learn more. Gittew.
Ok dah malas dah nak komplen. Kang dicop "eleh macam la kau hebat sangat"

 Well ni adalah pendapat aku as a penonton yang know nothings about acting ke apa. Pendapat bodoh2 sahaja .


Dan sama-sama lah kita saksikan pengakhiran drama ini esok ye.

Selamat menonton.











p/s : actually aku sedih sebab aku ada salah faham ng my bff yg almost 11yrs befriend. huuuuuu





Monday, October 23, 2017

Cara Letak Video Instagram di Blogpost - Blogger

Assalamualaikum!

Pernah tak letak video dalam entri? Kalau tak pernah, mesti pernah teringin nak letak kan? Hahah. Dulu kalau aku nak letak video, mesti aku kena download atau upload dulu file tu,. Agak lambat dan renyah. :P. Sekrang ni mudah je weh. Just copy link dekat Instagram dan settle.

Actually Aku baru je belajar letak video dari Instagram aku directly ke blog without upload. Ok ni step.

1. Pergi dekat video IG yang korang nak tu.Nampak tak 3 titik yang aku bulat tu? Korang klik pastu nanti keluar yg next picture.



2. Klik yang ni. yang aku bulatkan tu


3. Pastu keluar link kan?  YAng ni korang copy embedded code.
 Dah settle dah?

4. Dah copy tu, g dekat blogpost korang tengah nak taip tu. Klik HTML (aku bukan reti pon coding2 ni oii)


5. Dah klik HTML tu dia akan keluar macam gambar bawah ni. Jangan risau ok . Next steps.

6. Next step is link yang korang copy dekat Ig tadi boleh lah Paste kat bawah ke mana2 body blogpost korang. Ok sampai sini je k. sebab yang nak center semua, frame video size tu  aku kurang mahir lagi. hahahaha. Tapi dah sampai sini dah cun dah.


Selamat mencuba. KAng kalu fail boleh carik aku. Koat2 la aku boleh tolong. Aku nak design blog header plak ni. heheh. Bye

Parenting : Anak bercakap loghat Kelantan?

Hai. Aku pon tak tahu la apekehal nye rajin aku menulis blog lately. Hahahah. Bosan kot mengadap FB dan Insta.

Ok berbalik kepada tajuk.

Anak aku memang bercakap kelantan. Ye la dah mak bapak dia memang pon pekat nau kelantan nya.

So sekarang ada yang macam argue, anak kau cakap kelantan nanti nak sekolah ok ke nak bercakap dengan kawan kawan yang which is tak tahu cakap kelantan.

Bagi aku, aku sentiasa positif. Tak ada masalah sebenarnya. Sebab anak2 buah aku pun macam tu, kat rumah memang speaking KELANTAN, tapi once jumpa kawan2 dekat sekolah, automatik dia akan cakap bahasa Melayu .

Dan aku meletakkan diri aku sendiri. Well aku ni memang sah sah lahir membesar sekolah bagai kat kelantan, tapi aku tak ada masalah pun nak cakap bahasa Melayu biasa (cakap KL katanya). Boleh je aku Grad dengan jayanya..

Sebab apa? Sebab dunia sekrang dah moden. Maklumat dihujung jari. Segala TV radio internet mudah nak dapat. Anak2 kita layan Upin Ipin, Umar Hana. Didi and Friend semua tu, so dari situ lah mereka belajar how to cakap 'KL' .

Macam mana belajar?

Ok, kalu belajar, aku guna Flash Card. Masa ni tak de la aku nak ajar guna loghat Kelantan, kang kompius pulak dia. Kalau tembikai tu aku cakap la tembikai, tak de la aku nak ajar dia "TIMUN CINA" :P. (cara belajar mengenal ni, nanti aku share lain entry). Lagipun loghat KElantan dengan Bahasa Melayu biasa ni hampir sama, cuma sebutan je lain.

Contoh:-
  1. Makan ~ makey
  2. Apa ~ Gapo
  3. Siapa ~ Sapo
  4. Mana ~Mmano

Ala, lagipun orang-orang negeri lain pun faham la loghat masing masing. Aku faham je loghat perak, penang tu semua. Cuma kalu agak2 yang pekat tu nganga jugak la. Hahahah.


Kesimpulannya, dalam loghat apa juga kita bercakap dengan anak kita, jangan risau k. Sebab anak kita ni bijak, senang je dia nak adapt dengan new environment dan keadaan . Yang patut kita risau, anak kita langsung tak tahu cakap melayu, tapi fasih berbahasa Inggeris.

BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA.





Ni video conversation aku dan anak aku :P

Friday, October 20, 2017

Resepi : Spagheti Olio Aglio Mudah


Aglio olio ni dalam bahasa melayu nya -

Aglio : bawang putih
olio : minyak

Spagheti Aglio+olio : spagheti masak bawang putih dan minyak. ha gitew.

So ni resepi mudah aku.

~Bawang putih cincang
~Cili kering hiris halus sb dibu tak guna chili flakes. Pedas #mekbunga ~tumis bwang putih ng chilli then oregano
~masukkan udang sotong sos tiram kiub ayam
~dah agak masak lauk2 masukkan spaggheti
~kacau rata. Tutup api masukkan pink salt. 
~dibu saja letak telur rebus kasi kick kentut 

Tuesday, October 17, 2017

Cara Nak Jadi Stalker



You're a social networking stalker because you're bored with your own existence. Get a life, get a job, forget the past and move on!

Aku buat tajuk tu sebagai keyword senang orang nak sampai kat belog aku. :P

Sebenarnya aku nak cerita tentang stalker.

Stalker ni dalam bahasa mudah adalah individu yang suka nak intip seseorang tu secara rahsia. (ni term ikut fahaman aku la ye)

Pernah kena stalked tak? Of course lah pernah kan? Aku laaaaagii lah pernah . Dulu dalam beberapa tahun lepas, aku perasan ade seketul manusia ni suka stalk aku dan dia bukan stalk je tapi complete dengan tindakan yang tersangat la stupid.

  • Intip aku pastu sebarkan page fb aku kat page bodoh sampai aku dapat call dar entah sape2 asking for sex service. Kepala hangguk dia. Aku tahu ni kerja sape, so aku post kat Fb yg aku nk report polis. Aku ugut je pon, at last dia call mintak maaf. See, beliau bukanla pintar sangat.
  • Pstu ada perempuan kaki stalk. Aku tak sure dia nak stalker aku, kembar aku, or kawan aku. Nampak sangat kot cara dia tu, . Mutual friend dekat 300 ngan aku. At last aku blocked dia.
  • YAng paling takleh blah stalk kat Instagram. IG faham la, double tap je dah jadi LIKE kan.. Dia stalk pastu TERLIKE aku rasa, keluar noti kat fon. Bila aku check xde dah individu itu. Agaknya lepas terLIKE tu terus BLOCK aku. 
Ok dah setel pengalaman aku kena stalk. Now turn aku pulak stalk orang. Well aku BUKAN stalk je, TAPI akan aku hapuskan profile tersebut. Hahah. Jangan cari pasal ye. (ok yg ni agak too much. Well kisah zaman muda kan)

Ada sorang girl ni dia serang aku. Katanya aku dah amik BF dia (which is laki aku sekarang). Aku at first cool je la sebab malas nak layan sangat. Too old too handle this things. Tp bila aku diam dia melampau pulak. Macam-macam dia hamun aku kat wall dia. Well ok, now ACTION. Aku hacked fb dia sehingga hilang jejak. heheh

Ok now aku dah nak stop sebab nak g meeting tender jap. Tak sempat nak bagi tips. MAybe next entry la aku letak tips ye. Muahahaha

Monday, October 16, 2017

Tentang Rezeki - Anak

Sekarang viral tentang pengumuman penyanyi nombor #1 Malaysia Dato siti Nurhaliza hamil 4 bulan. Rasanya ini adalah berita paling menggembirakan buat pengikut beliau. Ini adalah rezeki beliau setelah hampir 11 tahun menanti. Alhamdulillah.

Tentang rezeki.

Apa jua rezeki kita telah ditulis sejak roh ditiup ke dalam jasad. Jodoh, ajal, rezeki semua tu sudah tertulis. Jadi siapalah kita untuk mempertikaikan?

Bercakap tentang rezeki anak.

Aku punya kawan-kawan yang masih lagi menunggu rezeki anak. Dan aku percaya rezeki mereka akan tiba nanti. Cuma kita sebagai sahabat, cuba doakan mereka.

Aku faham perasaan mereka. Ada hampir menunggu 5 tahun untuk dapatkan anak tapi gagal. Itu rezeki mereka untuk berdua duan dgn suami. Masa yang cukup untuk lebih mengenal suami. Itu semua rezeki.

Macam aku, sejenis bunting pelamin, Tak sempat nak honeymoon jalan2 aku dah mabuk2 pregnant. Nak kenal suami pun tak sempat sebab nak kena handle segala sickness. Itu rezeki aku nak dapat anak. Once dah lahir anak, nak kenal anak dan suami at the same time sangat la mencabar. Ye la aku kawin dengan kawan bukan purposely bercinta bagai nak rak. So tak kenal sangat inside macam mana. Bagi aku itu satu cabaran. DAN ITU REZEKI AKU.

Untuk kawan aku yang dah kawin lama masih lagi belum punya rezeki untuk ada anak, mereka punya rezeki untuk kenal suami. SO once dah ada anak nanti mereka tak akan hadap masalah besar la.

Ada kawan aku lepas bersalin dia divorce, Itu pun rezeki jugak. Ada anak sebagai harta. Lepas cerai rezeki bertambah. boleh invest beberapa biji properties. Itu pun rezeki. Rezeki anak.


Kesimpulannya. rezeki ni kita tak boleh nak jangka. Kadang2 rezeki anak, rezeki harta semua tu datang serentak. Itu bonus. Alhamdulillah.

To my friend aku doakan kita semua ni dapat rezeki yang diidamkan. Cepat atau lambat dia akan tiba jugaknanti.

Just wait dengan sabar.



Wednesday, October 11, 2017

Buli atau Ambil Kesempatan

In history the greatest people were the ones that stood strong and tall against a tyrant. We should all stand up for the weak even if we are the only ones because eventually people will realize that you are on the right path and they will join you. Standing up against bullies can be hard to do but you should find the courage inside you and say something.


Agak kanak-kanak sebenarnya keadaan ni, tapi aku kena luah jugak. Hahahah.. Takleh pendam. Biasanya aku tulis kat blog dan save in DRAFT. SO yang ni tengok la masuk DRAFT atau aku PUBLISH. hahah Bagi aku, perasaan yang aku pendam ni, aku takleh simpan, aku kena luah dengan apa jua cara waima taip then delete, tulis kat buku pastu aku koyak balik. So now sebab aku rasa nak taip, aku tulis dalam blog.Samada aku ni golongan yang mudah dibuli atau golongan yang sering mudah diambil kesempatan.

Kenapa tak share je dengan HUSBAND? Hurmm., untunglah kalau dia nak dengar benda remeh temeh macam ni. Hahahaah.

Bagi yang tak kenal aku, pasti akan cakap aku sombong dan garang. Air muka aku kot. Hahaha. Tapi sebenarnya aku seketul manusia yang mudah didekati. Aku pula jenis mudah kasihan. Aku tak boleh tengok orang susah. Terutama sekali dengan perempuan mengandung.(baik nya aku)


Now aku rasa macam dibuli. Eh Ke kena amik kesempatan. Haa macam tu la.

Cut the crap.

Aku sekarang lunch sesorang je. Bukan takde kawan atau kena pulau ke apa, tapi hakikatnya aku ni macam diguna bila perlu SAHAJA. Dulu aku datang keje naik motor je dengan laki aku then lunch pon dekat2 area opis je. Pastu aku kesian ngan kawan aku ni dah muak dengan makanan sini so aku decided bawak kereta sebab senang nak keluar jauh sikit. Aku kesian sebab dia pregnant. Kena makan makanan yang baik. 

Selama pregnant tu aku dan dia keluar makan jauh. Aku tak pernah bawak bekal even aku masak pagi  tu. Sebab? Sebab aku tak nak nanti dia kena keluar makan sorang2. Aku kesian. Kalau aku beli nasi as bekal makan tengah hari pun, aku akan belikan jugak kat dia. Sebab kalau aku tak keluar, dia pon tak keluar dan makan jajan je. Kesian baby itu :)

Ok pendekkan cerita.

Bukan sekali kau suarakan kebimbangan pada cinta.............. eh. tetiba nyanyi lagu Ziana lak. :P

Aku ni kena banyak kali jugak la. Dia bawak bekal, pastu dah dekat waktu lunch baru di gitau dia taknak keluar. Padahal aku sepatutnya keluar mkn ng kawan aku yang lain, tapi aku cancel sebab aku taknak dia sesorang. Even kalau husband ajak pun aku refuse sebab mcm aku cakap tadi aku taknak dia sendiri. Ok 1-0.

Cut to short lagi.

Yesterday all my troubles seemed so far away.Now it looks as though they're here to stay.Oh, I believe in yesterday.(The Beatles :P)

Semalam dekat pukul 1 tu aku cakap kedai biasa tu tutup, so kita nak makan mana ni? Nak keluar jauh or makan kat area opis je? Dia cakap " Dia tak nak keluar sebab dah bawak bekal" kau rasa?

Sedih jugak sebenarnya aku rasa. Ye la selama ni aku tak nak dia susah , makan sorang sorang ke apa, Aku bawak makanan untuk dia if aku bawak bekal. So semalam aku makan sorang. Aku tak kisah pun sebab aku ok je #foreveralone. Dah biasa.

Aku tak tahu apa aku nak cakap ni sebenarnya. Tapi tu la, aku nak luah je. Hahahah. Aku rasa aku ni semacam diambil kesempatan atau kena buli.







Tuesday, October 10, 2017

Selidik

Suddenly she realized that what she was regretting was not the lost past but the lost future, not what had been but what never would be. F. Scott Fitzgerald.


pernah terfikir tak nak selidik balik cerita yang disampaikan oleh seseorang tu either betul atau tak? mesti pernah tapi tak buat kan? Haa, selamat menjadi seperti aku la.

Dulu aku used to telan je cerita ade seorang kawan tentang seorang kawan. Aku namakan  A dan B. 

A ada cerita yang si B ni seorang yang teruk. Buat jahat kat anak dara orang,. Check in hotel bagai. Dan aku dengan bongoknya percaya TANPA usul periksa dengan bertanyakan pada si B. Aku blah tanpa bagi  peluang utk si B cerita benda sebenar.

Dan aku percaya cerita tu sampai sekrang sehingga lah aku berani untuk bertanya sendiri kepada si B. Yess dah terlambat dah sebenarnya. At least aku cuba untuk jernihkan balik persahabatan kami. 

Dan rupanya dia kena fitnah. Oh man. 7 tahun aku percaya dia betul betul buat benda tu. Alhamdulillah sekarang aku dah tahu duduk perkara sebenar.

Untuk si B, aku mintak maaf eh. Aku tak tanya kau awal-awal dulu. Sepatutnya sebagai sahabat aku kena lebih percayakan kau dari orang lain. Tak semena-mena putus persahabatan.

Moral :

Kita jangan cepat melatah dan terburu-buru dalam apa jua keadaan. Pastikan ianya betul sebelum kita menghukum.

Lesson learned!!

Ruang

Mahu kosong
Bukan terlalu lompong
Hanya sedikit ruang 
Untuk luah rasa sayang

Bilang saja ruang bagaimana
Apakah seluas angkasa
Atau hanya setapak kekura
Aku akan sedia

Ini ruang kamu
Luahkan saja apa mahumu
Aku akan tunggu
Dengar saja katamu


Kataku.....
Apakah engkau milikku?
Hanya aku?
Bukan dia atau mereka?
Katamu 'iya'
Tapi aku curiga
Apa benar?
Jika benar kenapa harusnya begini
Aku kekanan engkau kekiri
Kenapa langsung tidak selari?
Tidak bernafas sama melodi?
Dusta..
Janji tinggal janji
Sepi...
Kian kemari
Aku lari




Monday, October 9, 2017

Peyusuan Susu Ibu - Breasfeeding

Hari ni nak share pengalaman tentang perjalanan penyusuan susu ibu untuk my lil flower-Airis.

Memang before beranak dah niat dalam hati nak lengkapkan 2 tahun setengah susu ibu without any formula milk.

Pengalaman  Pertama

Masa tu lepas deliver. After got skin to skin dalam labour room tu nurse suruh bf my baby. Subhanallah. Rasa macam "eh dah jadi mak. Eh macam ni ke nak bf ank" lol. hahah. Biasalah, pengalaman pertama kan.

Memula tu susu tak banyak lagi. So my mom urut susu. Ya allah sakit nye. Masa tu cikB tengah bengkak then mymom pergi urut. RAsa sakit nya subhanallah. Indah betul sakit tu. Rasa nak tampar je tangan tukang urut tu (my mom)-tapi kang durhaka pulak daku :P

Masa tu tak terfikir pon nak beli breastpump. So agak sakit bila ank tidor susu meleh. Husband beli manual pump, daku rasa mcm tak memberi kesan je. Ceh, padahal diri sendiri noob. ☺☺☺

Lepas beberapa puluhan hari baru beli MALISH LIFESTYLE BREASTPUMP. Masa ni tu je paling murah. (sekarang ni RM30 dah dapat dah)

Dan dekat akhir akhir pantang tu mula buat stock. Aku tak kejar stock, aku buat ikut demand anak. Masa tu anak minum 1.5oz nd sekali pump dpt 3 oz. ok cukup la utk 2x minum.

Pumping Masa Kerja

Aku buakn sejenis buat stock banyak dalm peti ais. Moto aku "Feed baby not fridge" gitttcheww. hahah. So everyday aku akan pump. Jadual aku takde. Sukahati aku je nak pump. Cik B sakit baru aku pum. Sebenarnya itu teknik yang salah, sebab nanti kita akan banyak foremilk which is susu yang banyak mengandungi air bukan lemak. (hindmilk)

Image result for hindmilk

Kat opis macama mana aku pump? Boss ok ke? Kawan kawan opis ok ke?

Alhamdulillah bos aku ok sebab aku tak kacau waktu kerja. Aku pump dan dalam masa yang sama aku buat kerja jugak. So tak de masalah la. 

Macam mana aku pump? 

Aku tak guna pon nusring cover sebab bagi aku macam tak secure. So macam mana? Aku pakai telekung. Hahahah. Confirm secure. 

Gune freemie kah? Oh tidak. Aku guna je malish aku tu. So kena pegang la? Oh tidak. Aku gantung je kat bra. Dan tuai. Tunggu penuh masuk plastic storage. Setel. 


Cabaran

Cabaran aku bila orang sekeliling dok provoke suruh bagi FM. Aku senang je jawab "sorry la. tak mampu nak beli , minum yang free je la" . Sebab aku memang dah niat nak bf anak aku.

Cabaran lain bila anak aku refuse botol. Mungkin silap aku kot. At 1st dia ok je, tapi aku ni obses dengan botol2 cantik. Aku main tukar je botol. Aku beli 2 bijik botol Comotomo, sebijik RM75 (gigih mak). At last anak aku refuse SEMUA botol. Padan muka aku  :P. So lepas 9 bulan umur anak aku, dia minum guna cawan je. Bagus anak aku ni . Macam dibu jugak :)


Tips Nak Banyakkan Susu Badan


  1. Minum banyak air. (there no such milkbooster suppliment or what) raw food is the best booster
  2. kenal pasti kita punya milk killer. Kalu aku , milk killer aku is kobis.
  3. dapatkan support dari orang sekeliling terutamanya SUAMI
  4. suami tolong faham isteri yang menyusu ni sangat penat. Sila ringankan tulang anda untuk membasuh peralatan penyusuan 
  5. Ibu menyusu hendaklah sentiasa positive. Stress boleh menyebabkan susu drop. Ibu stress ank minum susu stress.



Now anak aku dah 2 tahun 7 bulan, masih lagi breastfeed. Sekarang tengah nak try wean off . Tapi aku is tak sampai hati.

Kang dah berjaya wean off aku share pulak cara wean off.

akhir kata, selamat berbreastfeeding. Keep it up moms.


Saturday, October 7, 2017

Weekend Getaway

Hari ni plan nak g PD. Semalam try contact a few Homestay . Not so good la, full.

Luckily around 6,30pm yesterday try call satu ni and got 1 homestay. Alhamdulillah

1st tu ingat tak nak bermalam. Ingat nak balik hari je tapi my twin nakfollow dengan baby lagi so i decided to sewa homestay.


So ni owner tu hantar gambar. Aku tak sampai lagi, so takleh nak review.

Lepas ni la kita review ye.

 

Friday, October 6, 2017

Friyay

09/02/2016 Everyone have a fun, relaxing and safe Labor Day Weekend! #FriYAY #CJRealtors


today is friday.
tomorrow saturday
i work halfday
not so yeay

Hanya satu lagu

Pernah tak dengar satu lagu tu, minda menerawang mengimbas memori? Tak kira memori sedih suka duka or pape la.

Pernah tak?

Macam ni.

Tadi on playlist kat Youtube. Rasanya tadi click lagu2 Greenday. Tiba2 keluar lagu2 A7X. Hahaha. Tiba tiba.

Menerawang jauh 9years back. Masa tu aku praktikal kat Philleo Damansara1. Tengah taking off dan layan YM. Yess masa tu YM tengah in and Facebook pun dah mula muncul. Ada satu kenalan YM tu sent link lagu Dear God. AKu ni tidak le gemar lagu2 English, tapi macam boleh layan lagu ni.

Eh, MCR pun aku layan jugak.

I don't love you mengingatkan aku kpd seorg teman masa form 6. Yess sampai sekarang masih berhubung. Zamharil . Hahaha.. Dia suka lagu tu kot. Sebab dia kene reject kat crush dia. Huhuhu. Padan muka. Lagu tema la kot.

Kalau aku dengar lagu radio klasik, serasa seakan aku berada dalam video music hitam putih. Nyanyi bersama Rokiah Wanda..  "cinta apakah tandanya jika engkau hanya mempermudah kata saja"

Mesti antara kita ada SATU LAGU yang seakan sama kejadian dengan hidup kan? Cuba share lagu ape.



p/s : aku lagu ciptaan sendiri yang aku hampir lupa lirik (Tajuk kembali)



Tuesday, October 3, 2017

Tulis Lagu

Kalau tanya kat komposer macam mana dapat ilham, mesti jawab masa tgh berak, smoking, tgh malam la apa la.

TAPI!!!

Ada jugak lagu dihasilkan dari pengalaman.

Aku ada kawan yang tahu main gitar dan dia ada buat lagu. So lagu dia agak boleh tangkap halwa telinga la.

So aku cuba jugak buat lagu. (Konon nak masuk AJL) hahahah..

It is about 5 yeras ago kot, Masa kat uni. Ada buat 2 lagu. Melampau. Macam la diri ini seketul M.Nasir.  ☺☺


1st lagu tajuk Kuasa Hati.kawan aku yang bagi tajuk. kawan agak rapat.  (alamak langsung sepatah haram dah aku tak ingat apa lirik) hahaha

....lallalalalala lalalala namun kupertahankan cinta ini bla bla bla. lupa


2nd tajuk kembali. (yang ni ingt satu dua lines je. almaklumlah 5 tahun lepas. tak pernah keluar radio, so aku sendiri selaku penulis lirik pon dah lupa.)

" ku ingin kembali jadi suri hatimu, ku ingin kau kembali jadi wira hatiku"

hahaha. tulis lagu zaman frust. so lagu mengharap la ye dok? mihmihmihmih. Walaupun...........nan hado.

ade pernah buat clip vid dulu, aku upload kat FB lama aku, FB lama dah aruah seiring dengan aruahnya percintaan. hihihihih. dah xde copy dah. Nanti la aku cuba tanya penulis lagu dan penyanyi kot2 ade lagi record.





.........

sekadar menambah entry

Berjiwa Klasik


Macam terlalu serabut kalau nak dengar radio era.fm or radio radio swasta lain. apa mungkin sebab peralihan usia maka seiringlah dengan halwa telingan yang inginkan dendangan yang menenangkan.

dulu, Johara pagi era menjadi suapan telinga. Untuk bergelak tawa dalam perjalanan ke tempat mencari rezeki. Kini semacam penat mendengar celoteh tanpa pengisian.

Maka bertukar pula ke radio Klasik Nasional kelolaan badan RTM. Agak oldschool sebenarnya dengan usia aku yang belum lagi mencecah 30. hahaha. tapi apa harus dibuat, pilihan hati.

Kuasa hati. Kuasa hati? ahaaa. macam lagu ciptaan zaman muda la pulak. lagu ciptaan kita story in next entry. hahah. Agak kelakar.

Berbalik pada klasik nasional.

Penyampai radio yang tenang santai melantun suara penuh pengisian. Disamping boleh memperbetulkan penggunaan Bahasa Melayu (well nowaday rojak saja).

Lagu yang dikeudarakan pulak mengusik jiwa. hahaha. lagu yang jujur tentang perasaan, suasana, kenangan. Agak puitis namun masih difahami.

Pukul 5.30 petang . ADILA- Aku Dia Dan Lagu. Segmen yang ditunggu tunggu. Perkongsian coretan oleh pendengar disampaikan oleh para penyampai radio. Penuh perasaan diselingkan pula dengan lagu berkaitan.

Around 6.45 pula segmenn Nur diKlasik. Pengisian keagamaan disampaikan oleh asatizah2 berpengalaman. Kiranya perjalan pulang ke rumah terisi dengan ilmu.

Dirumah aku menyanyi lagu2 klasik. Suami buat muka pelik. Tiada pa yang pelik, isterimu ini cuba tua kan diri seusia mu suamiku. (beza 4tahun je pun)


.............................

Kot jiwa klasik, bahasa aku pon klasik jugak ni. Haaaaahaaaa

Monday, October 2, 2017

Quick Update

Dari terbiar bersawang apa kata kita update sedikit. Walupn tiada isi biar la nampak ada tambha baik. Haaa..

Mood blogginng ke laut dalam.

Well. sekarang org dah ke IG la. malas dah nak taip2..

Done.

Monday, July 31, 2017

Stress Dengan Umah Sewa

Salam.

Aku sekarang sangat stress dengan owner umah sewa aku.

Kronologi.

Year 2014
Aku masuk umah tu dan agreed nk sewakan dengan harga RM550 per months. Aku pon bayar tanpa lambat even sehari. Aku tak pernah mintak owner tukar apa2 pon kat umah tu, kalau aku nk tukar aku tukar je sendiri.

Aku cat balik umah tu dengan my own cost without deduct the renyal. :) (Baik kan aku?)

Year 2017
Dia call cakap nk naik kan sewa jadiRM1000/sebulan? gila ke sekali naik RM450.00? Aku mintak discount sebab sangatlah tak logik.

Ok dia agree RM750 sebulan. Dan aku bayar setiap bulan tanpa gagal.

- Bil INDAH WATER sampai amount dekat RM1,500. Aku snap bil tu bagi dia . boleh dia cakap penyewa kena bayar. Gila ke oii.

-Cukai pintu pon sama.

~NAmpak macam dia dah takleh tolak ansur ngan aku tu.

-Aku snap gmbar nk tukar pintu bilik air sebab pintu dah hampir roboh (akumintak since dia da mcm sangat berkira dengan aku)

Boleh dia cakap apa-apa kerosakan penyewa kena ganti by own COST. BAb satu punya kapitalis.

Aku dah stress dah ni. Pastu aku cakap la mana pernah ada tenant yang kena bayar. sekali dia ungit mcama ni.


  • I nak u bayar sewa RM 750 from 2016 till now. Gilaaaaaa. Oi gila ke oiii? aku dah geram. Padahal masa aku masuk tu aku tengok bil letrik dekat RM 1,200.00 hasil tunggakan penyewa lama. 
So bila aku pikir balikm aku nak blah je. Ak nak blah without notis. Sebab aku nye Deposit RM 1150 je dan dia akan rugi dekat 3k sebab IWK dan bil letrik. Aku dah stress dah. Aku memang nak pindah. Grrrrrr


Thursday, July 20, 2017

Temuduga SPA Jawatan Penolong Jurukur Bahan JA29

Assalamualaikum.

Hari ni waktu ni saat ni terasa rajin nak hupdate belog. Kih Kih kih. Tak tahu la post ke tak entry ni. Lol!

16 mei 2017 aku attend temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam SPA. Lepas aku Grade Bachelor Degree Quantity Surveyor last 5 years, this is first time aku dapat panggilan interview untuk jawatan aku study. Kalau tak, dok panggil Kastam, Pegawai Penjara ,Pegawai Bomba yang memans sah sah aku tak layak dari segi fizikal . Sigh! Almaklumlah sejenis petite :P

Cut to short. :D

Aku pon mencari google bagai tips nak attend interview. Tu nanti aku share next entry (kalau rajin)

Sekarang aku nak share hari kejadian nya. Aku dapat pusat temuduga Kota Bharu so aku balik kampung dua hari awal.

16 July 2017 

6.30 am
Kami gerak awal, sebab tak tahu sangat keadaan traffic nak ke kota bharu tu. Well aku from Pasir Puteh. So angkut anak tengah tidur la kekdahnya. Sampai dekat tempat interview tu around 7.40 am . tak sempat nak breakfast. Hurmmm

7.40 am.

Aku register dan aku dapat 2nd turn sebab aku agak awal. Lepas diorang dah check aku punya sijil semua, aku diarahkan duduk sementara tunggu Panel interview sampai. Masa tu apa yang aku study memang aku tak baca dah notes semua tu. Itu time untuk redha je. Kebanyakan yang datang tu junior aku. Oh, dah tua lak aku ni. Hurmm

Tengah tunggu turn naik atas tu, ada dua panel baru sampai. Macam aku lagi lambat je, Sebab panel tu yang akan interview aku.

9.00am
 Ni turn aku dah. Tips:-

  1. Ketuk pintu tunggu panel panggil masuk baru kau masuk. Jangan masuk terus. MArkah adab tu.
  2. Dah masuk tu bagi salam kalu panel kita muslim. Assalamualaikum tuan/puan. Kalau datuk sebut datuk.
  3. JANGAN DUDUK as long as dia tak suruh duduk. 
  4. Dah duduk tu sila tarik nafas dan senyum. Bertujuan nak menghalau rasa cuak dan nervous itu.
Ni soalan yang dorang tanya aku hari tu


Td aku nye panel tanya macam2 iaitu.
1. Nkra 6 asas utama
2.National blue ocean strategy
3.misi visi jkr
4. Perbezaan pwd bg pwd(a)
5. Performance bond
6. nama kp jkr
7. Cara kira rebar column😀😀😀
8. Formula bend
9. Fungsi concrete cover

Pastu sembang sembang kosong tanya 

~ kenapa nk masuk jkr sedangkan gaji skrg lagi masyuk [pandai2 la goreng ye]
~kalau j41 pggil interview willing x nak pergi intetview tu sb ja29 result akn tahu within 3 months [yg ni soalan mmbunuh ye]😅😅😅

Tips:
1. Kalau tak pasti ngan jawapn ckp je takpasti. Jgn nk goreng mengarut sgt😁😁😁
2.sila jujur dan konfiden
3.pakaian kena kemas ye. Dan always senyum.

Ok good luck ye.

Semoga berjaya.

Susunan sijil tu nanti aku share.

Ni aku nya appearance hari tu.

Image may contain: 1 person, smiling, standing, child and outdoor

Thursday, June 22, 2017

Hari Raya : Balik Kampung

Salam guys,

Dah nak raya kan? Semua pasti nak balik kampung. time ni la laki bini nak gaduh kan? Ye la masing masing nak raya dngan family .

Macam aku, aku dan suami memang asal Kelantan dan daerah yang sama. Kampung je lain lain. Heheh. TAPI!!!!! Haa. nampak tak tapi tu aku bagi CAPSLOCK. Heheh. Walaupun dari daerah yang sama, kami masih jugak amalkan SISTEM GILIRAN. Ye la, kasi chance masing masing nak beraya dengan mak ayah kan? Masing masing nak imbau kenangan zama kecik kecik dulu. :)

Last year turn aku rumah mak aku on pagi raya. So this year turn umah laki aku. Bagi aku NO BIG DEAL sebab dah suami isteri of course la kena GIVE AND TAKE la. jangan besarkan isu remeh temeh ni.

So last word, SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN.

HATI HATI DI JALAN RAYA :)

Saturday, June 17, 2017

Pilih Tema Baju Raya 2017

Assalamualaium .


Persiapan raya 2017 aku agak kelam kabut as usual la. aku tak tahu la kenapa every year masalah baju raya taksiap menjelma.

Kisah tema baju raya.

Aku laki bini masing masing decide warna masing masing. Aku of course lah biru walaupun last year pun biru. Alasan aku sebab aku tak habis kan lagi tona warna biru tu. heheh. Suami pulak nak merah, Terpengaruh dengan masjlis akikah Beshaal anak Akim and Stacy tu. (walaupun kulit suami tak cerah macam Akim. Sigh !)


While aku browse online shop, aku ternapak satu page jual baju baby and their butik located at Shah Alam section 7. Ok la cun sebab memang aku nak ke Jakel nak beli langsir untuk mak aku.

Then kami pergi Goshbaby nak cari baju #myAiris 1st. Kepala aku memang nak biru je. Laki aku nak merah. Well kita tengok sapa yang menang ye. Heeee.

MAsuk je kedai tu, banyak sangat pilihan dia. Cun la. Aku pakaikan semua baju tergantung kat kedai tu . Aku pilih tona biru. Tapi sayangnya takde size.

Then suami dah senyum, looks like merah will win the competition la kan.

Then try baju merah tangan kembang kembang gitu. Anak aku cakap "adik anak la ni. ebeh" means dia tak nak baju ni. serebh katanya. PAstu aku ckap kat mybaby "Ok now u choose"

PAstu kedek-kedek dia jalan amik peplum in YELLOW color. "Adik nk yang ni abu. Omey" Me lik......err why yellow dik?


Then bagi dia try. Dia dok ulang alik pusing pusing depan cermin. Antik antik. Aku nak tukar dgn color blue tapi she refuse. Adik nak yang ni jugak. Nak jugak.


So ok la, aku follow la tema this year is YELLOW choosed by #MypreciousAiris

Thursday, April 6, 2017

Pengalaman Bersalin : Airis Adelia (Part#2)

Lepas aku discharge ward , doc dah bagi date aku kena masuk ward balik untuk induce. 4 April 2015. Ok la doc. Pape je la. See u soon ya. :P.


1 April 2015

Masa ni aku dah start maternity leave. Opis bagi dua bulan. Kiranya akau akan bersalin ngam2 36 weeks.

So since aku dah start cuti awal, aku ajak suami jalan jalan. Ye la, nak kasi senang beranak kan.

So perg jalan-jalan la. Tengok wayang bagai. Masa tu movie Fast and furious. Tengok je la walaupun aku tak suka.

4 April 2015

Hari yang aku kena masuk ward. Aku malas pergi pagi. hahahah/ aku g tengah hari je la. before masuk ward, sempat la aku makan-mkan dulu. Amik mom in law umah sis in law aku kat Seri Kembangan. Dia willing nak teman aku. Thanks mie :)

After zuhur aku and suami gerak ke hospital serdang. manusia tak ramai sangat pada pandangan aku. 

Dah register semua tu, sempat lagi nurse bebel kat kau kenapa masuk ward lambat. :P. Biasala, sape nak duduk ward kan? Hehehe.

Pastu macam2 prosedur dibuat. Masuk branula la, apa la. Amik darah la. Bosan. lam sungguh aku kat bawah tu. (Masa ni tak masuk ward lag, kena duduk bawah kat area labor room tu.  Aku lupa nama apa :P). Kat sini agak ramai bakal-bakal ibu. Pelbagai reaksi perasaan. 

yang nangis terseak-esak pun ada. Aku? Null. Zero takde perasaan.

Around 7.00pm aku dah boleh naik ward. Bilik sorang sorang. Aku like..... what? kenapa bilik sorang-sorang (Well aku penakut. Biasalah kat hospital ni aku selalu disogok ngan cerita seram, :D) So aku mintak tukar katil . Nak stay kat bed yang ramai-ramai tu :P heheh. LAhamdulillah aku dapat tukar.

9.00 malam aku dah kena masukkan ubat ikut 'bawah' tu. Sakit tak? TAK. Tak rasa apa apa pun heheh.. Kebal sangat aku ni. 4 orang masuk ubat seklai ngan aku malam tu, esoknya dah bersalin. Senang kan?

Aku? MAsih tak rasa ape-ape. Aku berjalan-jalan round ward. Kasi cepat bukak.

Nurse tanya "sakit ke?". Aku cakap "tak. tak rasa pape pun nurse"

5 Apr 2015

Masih tak rasa pape. Bosan la duduk ward. Stress aku. Orang lain dah bersalin dah. Aku  masih tak rasa pape. Seharian tu aku ziarah baby baru lahir je. Comel oi...

Husband datang waktu melawat je. Bosan sangat.

6 April 2015

Masuk ubat lagi. Bukaan aku memang dah 2cm masa first day datang sini. Still 2cm . Cek bukaan sakit tak? Bagi aku sakit yang masih boleh tahan la. Heee.

Petang lepas asar tu masuk ubat. Still tak rasa sakit.

Dah cakap kat husband, mak ayah aku, Tak sakit pun. PAstu mereka buat solat hajat kasi aku mudahkan bersalin. 

After magrib aku cakap kat husband nak makan la. lapar. heee.. Dia cakap datang lambat sikit la. Aku ok je lagipun memang dah makan.

Around 9malam tu aku bergayut ngan kawan aku. MAsa tu ade la rasa sakit sikit. Ala2 sembelit gitu. Pastu dah mula memulas, Skala 2/10 bagi aku :P

Around 10 labour room dah panggil suruh turun LR. Aku cakap kat nurse nak makan dulu. Ngam-ngam laki aku sampai. Inform kat dia aku dah kena turun ward.

So aku makan la nasi goreng kampung sedap iu. Habis sebungkus. Ok dah cukup tenaga nak push dah ni.

So aku tutun labour room around 11.30pm macam tu.

11.300pm-Labour room.

Cek bukaan lagi sekali. Dah 3cm. Doc masukkan ubat ikut drip. Pastu pecahkan ketumban. Masa tu dah start sakit. Skala 5/10. Doc cakap estimate aku akan beranak around 4am.

7 April 2015

Dah kat atas katil dah. Husband teman. Best oo. Romantika d amour gtu. :P. Ala rasa nk pee la pulak. Tapi tak leh turun katil dah. Heee. kencing dengan bantuan nurse. Hurmm. Kencing lagi sakit dari contraction. Hee.

Dalam 1pagi something aku cakap kat husband rasa nk berak. Dia pergi gitahu kt nurse. Nurse masuk cek dan inform dahnampak kepala :)

Nurse : haa.. dah napak kepala dah ni

Husband : ye la tu. Jangan main2. doc cakap kul 4.00 nati 

Nurse : nah awak tengok.

Husband : b dah nampak la. excited ni.

Nurse : ok, awak tahu push kan?

Me : tahu kot. Ade baca kat facebook :P

Aku push sekuat hati,. Curi nafas bagi nak senang push.


Pukul 2.41pagi, lahorlah puteri kami. Rasa fuuuhh lega.  

Nurse tanya nak bersihkan dulu ke nak peluk terus. Aku nak peluk terus.

Tak caya aku dah ada anak. hehehe.. 

Laki aku nangis. terharu kot tenok bini dia gagah perkasa nak keluarkan seketul manusia.

Lepas laki aku azankan semua nurse amik pergi bersihkn. Kena jahit 2 jahit sebab aku mintak nurse gunting ckit. Memandai je aku ni. Hehehhe.

Dah setel semua, nurse bagi aku minum susu. 

Kul 4.00pgi naik ward. Masa nk turun stretcher aku booooooooooooorrr muntah.. hehhehe.. 

Pastu aku tdo.

Sekian cerita beranak aku.

Cerita pantang aku malas

Thursday, March 30, 2017

Pengalaman Bersalin : Airis Adelia (Part #1)

Assalamualaikum.

Nak jugak share pengalaman bersalin ni walaupun my baby dah nak  masuk 2years dah next week. Apakah betul baru update :P.

Disclaimer : Exactly date aku macam ingat ingat lupa 

ISNIN, March 2015


Masa ni aku nye pregnancy about 32weeks.



Aku pergi kerj asuami hantar. Balik kerja aku akan tumpang Zura officemate aku. Dia akan drop by aku tepi jejantas . So aku need to panjat jejantas.


Total aku berjalan sehari more than 1000 steps aku rasa.

Naik office tingkat dua almost 60 steps. Pastu turun g lunch 60 steps. Melangkah berjalan pergi kedai Baser yang almost 300m from opis then balik ops bali 300m(1m = 5steps ~600m x 5steps =3000steps). Naik tangga lagi 60, pastu turun tangga lagi nak balik keje 60,. Pastu panjat tangga jejantas 40 steps, pastu jalan 100 step nak ke rumah from the jejantas. Pastu sampai umah naik bilik 15 steps tangga.

Roughly 60+60+60+60+40+100+3000=3380step perday (itu steps tangga sahaja) xtermasuk steps aku pergi berak ke kencing ke. Almaklumlah masnuia mengandung ni selalu pergi toilet kan.. :)


Dah setel pasal pengiraan steps harian aku tu.

On that Monday 15th March not sure sangat, balik opis tu aku pergi Pasar Malam nan pis mate aku. Meronda pasar malam satu round then balik. pastu lepas Magrib tu kembar aku ajak pergi Pasar Malam, Ok aku pergi lagi. Heheh.. Suka nau aku berjalan-jalan ni.

malam tu tidur pastu macam tersedar ada leaking. Masa tu positif lagi takde pape kot.

So esoknya bangun pergi office macam biasa.

Pastu whatsapp my sister inform kat dia ade keluar air malam tadi. Pa lagi, menjerit dia suruh aku gi hospital.

so tengah hari tu pergi hospital serdang. After register bagai semua tu nurse check jalan. Takde bukaan lagi. Then amik darhm insert branula tu semua. CTG check jantung baby semua normal.

Pstu dokctor datang nak scan.

Lepas scan dia cakap aku leaking dan kena warded sebab nak on antibiotics.

Me like.....??uhhhh!!

WARDED 5DAYS

Masa kat dalam ward tu aku kena amik 2 dose injection untuk matangkan paru2 paru baby since anak aku baru 8months. Dexa namanya. Ya allah, sakit nye la hai. Ubat dia pekat ko. Apa saja untuk mu anak.

Pastu stay la aku kat hospital tu. Untuk complete antibiotic. According to doctor, aku kena amik antiobiotic sebab aku punya kan leaking, so that kemungkinan akan effect kat baby. Maka berehat lah daku di ward tu 5 hari.

Every morning doc datang round ward, every morning jugak lah aku request nak balik :P

Pastu doc explain kat aku yang aku ni kena induce. 

Masa tahu kena induce tu perasaan macam "eh kenapa tak leh ke tunggu je sakit datang sendiri?"

Agaknya doc dengar kot aku bermonolog tu, terus dia cakap "puan jangan risau, induce ni bukan operate, tapi lebih kepada nak selamatkan bayi. Sebab kita risau bayi lemas if nak cukupkan due date". 

Ok lah doc, ape2 jela, So bila saya boleh balik?

Petang ni.

Alhamdulillah. Senyum.


Bersambung.....

Wednesday, February 22, 2017

Penyususan Susu Ibu - Kebersihan

Assalamualaikum.

Bersambung lagi tentang penyusuan susu ibu. Hari ni nak share tentang kebersihan dalam aspek PENYUSUAN SUSU IBU.

1. KEBERSIHAN IBU

Ibu ibu mestilah dalam keadaan bersih bagi mengelakkan jangkitan pada bayi. Pastikan tangan sentiasa bersih. Jadikan sebagai rutin . SEBELUM MENYUSU BASUH TANGAN.

Mandi. Ibu ibu boleh mandi seperti biasa. Tapi ELAKKAN sabun pada bahagian PAYUDARA terutama bhagian NIPPLE. Ini akan menyebabkan bayi keliru dengan bau ibi. Secara ringkasnya, setiap ibu mempunyai bau yang berbeza dan bayi akan ALERT dengan bau ibu.

2. ALATAN PENYUSUAN

Kebersihan alatan penyusuan seperti PAM SUSU dan BOTOL SUSU haruslah dititikberatkan. Pastikan botol susu ditukar setiap enam bulan.

Cara penyediaan/basuh/pembersihan :

a) Basuh botol dan corong pump menggunakan sabun khas untuk bayi. BIG NO guna sabun pencuci pinggan mangkuk kat dapur tu ye. 

b) Lepas basuh tu sterile. Kalau yang xde steril, rendamkan dalam air panas. JANGAN REBUS BOTOL!!!

c) Lepas setel part b, keringkan seperti biasa. Jangan la lap ke ape. biar dia kering sendiri.


Ok, ini 2 aspek yang sangat penting. Moga bermanfaat

Friday, February 3, 2017

Cara Buat Ayat Iklan Yang Menarik Minat

Salam tengah hari. Jumaat. Da Kahfi belum :)

Hari ni aku nak share Tips untuk buat Headline Iklan Yang Menarik Minat untuk membaca. Yang ni aku dapat masa aku attend course Facebook Ads last week. Bos yang anto aku attend. Entah apa tujuan pun tak tahu. Langsung tak sync dengan jobscope aku as a QS. Tak pelah, dah dia anta aku g je la. Best jugak. Lagipun aku ada buat biz online pun :D


Ok. Untuk dapatkan headline yang bagus, dia ada 7 elemnts yang korang boleh pilih untuk get the best Headlines iklan korang.


  1. Urgency
  2. Benefit
  3. USP-unique Selling Price
  4. Story Telling
  5. Problems
  6. Assurance
  7. Feedback.
Ok meh aku terang kan one by one.

Urgency
Ok. urgency ni kita selitkan ayat macam mengugut. Mengugut yanag positif. Contohnya macam bagi deadline.

Contoh : "Cepat. Dapatkan sekarang. Promosi berlangsung sehingga 15hb SAHAJA"

  • 15hb SAHAJA itulah yang dinamakan urgency. Dimana kita tetapkan deadline untuk customer dapatkan poduct kita within time yang kita tetapkan. 
  • Pernah nampakkan YEAR END SALES sehingga 31/12/16 atau Voucher ini SAH sehingga March Sahaja. Macam tu lah. Paham ke idokkk :P

Benefit
Benefit ni rasanya semua boleh common sense kan? Of course la kita state kita nya product kan? Tapi jangan kau letak semua 1000 benefit product kau tu.. yang tu memang orang nanhado nak bace.

USP- Unique Selling Point
Yang ni aku macam agak blurr sikit. Yang aku paham, kat headline kita tu kita letakkan keunikan product kita yang tak ada kat product lain. Contohnya kau buat product Feminine Wash. Berjuta brand kot feminine wash kat pasaran. Kat sini kau kena tekankan kelebihan product kau daro segi kandungan bahan, benefit, harga dll.

Contoh 

  • Product A - Bunga Feminine Wash. Mengurangkan keputihan and so on. Harga lagi murah dari product kau. Contoh la.
  • Product B - Permata Sunti Herbal Wash. Mengurangkan keputihan and so on. Juga boleh mengecutkan buasir.
Nampak tak beza dia kat mana? Dari segi benefit dia. Korang boleh jugak letakkan kandungan bahan dlm produk korang.

Story telling
Yang ni paling best. Senang.Korang taip je apa yang korang nak cerita. Seolah olah kawan korang kat depan tu. Then korang cerita la.

Contoh 

" Hujung minggu hari tu aku bangun pagi. Lapar. mandi semua aku siap siap nak keluar breakfast. Biasa aku makan je dekat kedai Nasik Lemak Pak Leman tu, sedap dan murah. tapi hari ni aku tukar selera sikit. Aku pergi kedai Nasik Lemak Kak Has kat Shah Alam. Aku order nasik lemak sotong. Saja order menu sama ng nasi lemak Pak Leman tu. Senang nak compare. Apple to apple orang kata. Masa aku makan tu , sebak sedih terharu semua ada. Rasa nasik dia sama macam mak aku buta. Rindu mak. Sambal dia pulak pekat, pedas menyengat secukup rasa. Lepas tu aku minum Kopi O. Kopi ori from Sabah katanya. Sedap jugak. Dah siap makan, time nak bayar tu aku dah budget dah mesti dalam RM10 kan? Sotong banyak kot tadi. Alih alih RM6 je termasuk air. Murah beb. nanti weekend ni aku bawak korang try"


Yang ni story telling. Bercerita. Cakap je pa yang korang rasa nak cakap.

Problem
Problem ni korang boleh start headline tu dengan soalan. Korang konon nak aware tentang masalah sesuatu.

Contoh
  • Anda ada masalah Jerawat? Jerawat anda meninggalkan parut?
Ha macam ni la. Tanay dulu masalh yang berkaitan dengan produk korang. Jangan tanya sal jerawat tapi kau jual deodorant pulak. theeeeee

Assurance

Yang ni lebih kurang korang punya guarantee. Percaya tak semua orang suka kan kalau ada jaminan. Tak kira la jaminan macam man. Perkataan jaminan atau Guarantee tu je dah boleh menarik customer untuk teruskan baca point iklan korang.

Contoh


  • Money back Guarantee if my product not solve your problem within 14days
Feedback

Feedbak ni kita letak testimoni para customer yang guna product kita. testimoni yang dalam perkataan yang mudah.

Contoh 

  • Beratus ratus wanita telah berjaya menguruskan badan mereka dengan menggunakan product kami. Kini giliran anda. Hubungi kami sekarang.
Yang ni kita letak terus sebab kita nak tarik minat mereka dengan cepat tanpa skrol panjang2.


Ok dah setel tentang element untuk buat headlines.

Satu lagi tips nak kongsi. Korang jugak boleh combine kan elemn elemn di atas tu untuk buat satu headline. Korang boleh combine PROBLEM+BENEFIT+USP atau macam2 yang korang rasa sesuai.

Sekrang aku bagi 2 contoh.

  1. JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN!! Masalah keputihan Miss V anda akan selesai dalam masa 5 hari 
  • kat sini aku guna dua element:
                ~JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN- Assurance
                ~ selesai dalam masa 5 hari  - USP

    2.  Anda pengguna lipstik? Tahukah anda kandungan plumbun dalam lipstik anda? Tahukan anda           keburukan plumbum untuk bibir anda? Memperkenalkan Starwberi Lipstik, proct organic untuk          bibir anda.

  • kat sini aku combine 4 headlines
               ~ Anda pengguna lipstik? - Problem
               ~ Tahukah anda kandungan plumbun dalam lipstik anda? - Story telling 
               ~ Tahukan anda  keburukan plumbum untuk bibir anda? - Feedback


dah faham?

Addtional tips
  • sebagai tips tambahan, untuk menarik ramai pelnggan atau pembaca baca iklan anda, buat dalam bentuk point. Takde sape nak baca karangan uols..Heeee      

Ok lah. dah . ini saja tips yang aku boleh kongsikan. Kang kalau nak tanya boleh g facebook aku, atau email aku.

Facebook ; Eira Hamzah
Email        : eirahamzah@gmail.com

Yang ni contoh masa talk hari tu





Tuesday, January 24, 2017

Digital Marketing Training Using Facebook Ads

Holla. Esok aku akan attend satu course tentang facebook marketing.

Bos aku yang register. Semata mata nak suruh aku buat marketing jual rumah yang kitorang tengah construct drkat Pontian.

Esok aku akan attend dgn wife dia. 

Monday, January 9, 2017

Penyusuan Susu Ibu - Persediaan Awal

Susu ibu merujuk kepada susu yang dihasilkan oleh kelenjar mammari ibu yang terletak di payu dara. Susu yang dikeluarkan khusus untuk digunakan sebagai makanan kepada bayi. Namun begitu konteks yang akan diterangkan dalam rencana ini lebih menekankan tentangsusu ibu manusia. Susu ibu dilihat sebagai makanan awal dalam bentuk cecair yang mempunyai nilai gizi yang cukup baik berbanding susu-susu keluaran haiwan atau susu formula, ia mudah dicernakan dengan baik walaupun diberikan kepada kanak-kanak berusia antara 6 bulan hingga 2 tahun.(Wikipedia)

Masa pregnant dulu, aku dah set awal awal nak menyusukan anak aku sehingga dua tahun penuh. Sebab MIND SET adalah sangat penting untuk menjayakan penyusuan ibu dimana MIND SET merupakan the best MILKBOOSTER.

BREAST PUMP

Aku dah banyak mencari ilmu penyusuan susu ibu dengan bertanyakan kepada kawan kawan aku yang support breastfeeding. Ada yang bagi cadangan untuk aku mulakan dengan beli pam dulu. Tapi one of my colleagues cakap no need beli pam dulu sebab kita tak tahu susu kita ada or tak. (Nampak tak itu negative mind set). Aku minta 2nd opinion from another colleague which is dia pun breastfeed anak dia juga (anak dia beza 4months dengan MekBunga aku).

Aku Tanya pasal pam ape yang best. Dia cakap pam ade macam macam jenis. Cuma dia guna Fiffy je sebab silap dia tak study pasal pam before delivery dulu. Dia cakap Fiffy ni suction ok, Cuma agak noisy dan besar. So she suggested me to research more about breast pump. So aku mula like page page online seller Breastpump. Heeee..


Banyak sangat breastpump kat pasaran ni. Sampai aku dah confuse mana satu. Hahah. At last??????????? AKu tak beli sampai la aku beranak. Miahahhaha.

MASA PANTANG

Masa pantang mak aku dah tanya tak naka ajar ank pakai botol ke? Letak susu dalam tu. Senang nak tinggal pergi kerja. So masa tu aku pun marmet la. Punya la lenguh nak dapatkan 3 oz tuu. Yelah, dalam pantang kan badan kita tak sihat sangat, so malas pun bermaharajalela la. Then lepas dari kemalasan aku nak marmet tu, terus aku godek2 balik FB cari seller Breastpump. So aku beli MALISH LIFESYTLE Masa tu yang ni je paling murah. RM250 free VCOooool beg, ice brick then 6pcs storage bottles.

Lepas dah dapat tu aku pun dengan semangatnya la pump susu. Masa dalam pantang aku takdela lah beria sangat nak buat stock. Sebab bagi aku, confinement is THE BEST TIME TO BONDING with BABY. (Dibu love u MekBunga


Lagi 10 hari sebelum naik kerja baru lah aku start buat STOCK. Sebab nanti nak hantar kat baby sitter. Dapatlah 20 oz. Heee. Ok lah tu dari takde. 


So sebagai kesimpulan nye benda penting aku nak highlight untu this entry bagi menjayakan Penyusuan Ekslusif Susu Ibu :

  1. Mind Set. Kena set kan susu sentiasa ada dan cukup untuk anak kita
  2. Alatan pam. Tolong beli awal untuk elakkan bengkak susu . (tpi kau jangan over mengepam pulak during confinement tu)
  3. Botol susu jangan kerap sangat bagi, Kang anak kau nipple confuse tetiba taknak direct baru padan muka kau jadi EP MOM .
Nanti aku sambung lagi ye. Aku eksaited sangat kalau tajuk susu ibu ni...




<3 .="" akan="" aku.="" aku="" anak="" bagi="" bago="" belah="" botol="" confuse="" je.="" je="" kan="" kang="" kenal="" kerap="" nbsp="" ni="" nipple="" pagi="" petang.="" pulak="" pump="" sebab="" sehari="" sekali="" so="" span="" susu="" tujuan="" untuk="">

Agihan Perbelanjaan dari Gaji-Pengurusan Kewangan

Assalamualaikum. wbt. Dah agak lama aku tak updat blog. Bukan la busy, tapi lebih kepada malas. Aku taip2 pastu buang dalam draft. hehe...