Monday, July 31, 2017

Stress Dengan Umah Sewa

Salam.

Aku sekarang sangat stress dengan owner umah sewa aku.

Kronologi.

Year 2014
Aku masuk umah tu dan agreed nk sewakan dengan harga RM550 per months. Aku pon bayar tanpa lambat even sehari. Aku tak pernah mintak owner tukar apa2 pon kat umah tu, kalau aku nk tukar aku tukar je sendiri.

Aku cat balik umah tu dengan my own cost without deduct the renyal. :) (Baik kan aku?)

Year 2017
Dia call cakap nk naik kan sewa jadiRM1000/sebulan? gila ke sekali naik RM450.00? Aku mintak discount sebab sangatlah tak logik.

Ok dia agree RM750 sebulan. Dan aku bayar setiap bulan tanpa gagal.

- Bil INDAH WATER sampai amount dekat RM1,500. Aku snap bil tu bagi dia . boleh dia cakap penyewa kena bayar. Gila ke oii.

-Cukai pintu pon sama.

~NAmpak macam dia dah takleh tolak ansur ngan aku tu.

-Aku snap gmbar nk tukar pintu bilik air sebab pintu dah hampir roboh (akumintak since dia da mcm sangat berkira dengan aku)

Boleh dia cakap apa-apa kerosakan penyewa kena ganti by own COST. BAb satu punya kapitalis.

Aku dah stress dah ni. Pastu aku cakap la mana pernah ada tenant yang kena bayar. sekali dia ungit mcama ni.


  • I nak u bayar sewa RM 750 from 2016 till now. Gilaaaaaa. Oi gila ke oiii? aku dah geram. Padahal masa aku masuk tu aku tengok bil letrik dekat RM 1,200.00 hasil tunggakan penyewa lama. 
So bila aku pikir balikm aku nak blah je. Ak nak blah without notis. Sebab aku nye Deposit RM 1150 je dan dia akan rugi dekat 3k sebab IWK dan bil letrik. Aku dah stress dah. Aku memang nak pindah. Grrrrrr


Thursday, July 20, 2017

Temuduga SPA Jawatan Penolong Jurukur Bahan JA29

Assalamualaikum.

Hari ni waktu ni saat ni terasa rajin nak hupdate belog. Kih Kih kih. Tak tahu la post ke tak entry ni. Lol!

16 mei 2017 aku attend temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam SPA. Lepas aku Grade Bachelor Degree Quantity Surveyor last 5 years, this is first time aku dapat panggilan interview untuk jawatan aku study. Kalau tak, dok panggil Kastam, Pegawai Penjara ,Pegawai Bomba yang memans sah sah aku tak layak dari segi fizikal . Sigh! Almaklumlah sejenis petite :P

Cut to short. :D

Aku pon mencari google bagai tips nak attend interview. Tu nanti aku share next entry (kalau rajin)

Sekarang aku nak share hari kejadian nya. Aku dapat pusat temuduga Kota Bharu so aku balik kampung dua hari awal.

16 July 2017 

6.30 am
Kami gerak awal, sebab tak tahu sangat keadaan traffic nak ke kota bharu tu. Well aku from Pasir Puteh. So angkut anak tengah tidur la kekdahnya. Sampai dekat tempat interview tu around 7.40 am . tak sempat nak breakfast. Hurmmm

7.40 am.

Aku register dan aku dapat 2nd turn sebab aku agak awal. Lepas diorang dah check aku punya sijil semua, aku diarahkan duduk sementara tunggu Panel interview sampai. Masa tu apa yang aku study memang aku tak baca dah notes semua tu. Itu time untuk redha je. Kebanyakan yang datang tu junior aku. Oh, dah tua lak aku ni. Hurmm

Tengah tunggu turn naik atas tu, ada dua panel baru sampai. Macam aku lagi lambat je, Sebab panel tu yang akan interview aku.

9.00am
 Ni turn aku dah. Tips:-

  1. Ketuk pintu tunggu panel panggil masuk baru kau masuk. Jangan masuk terus. MArkah adab tu.
  2. Dah masuk tu bagi salam kalu panel kita muslim. Assalamualaikum tuan/puan. Kalau datuk sebut datuk.
  3. JANGAN DUDUK as long as dia tak suruh duduk. 
  4. Dah duduk tu sila tarik nafas dan senyum. Bertujuan nak menghalau rasa cuak dan nervous itu.
Ni soalan yang dorang tanya aku hari tu


Td aku nye panel tanya macam2 iaitu.
1. Nkra 6 asas utama
2.National blue ocean strategy
3.misi visi jkr
4. Perbezaan pwd bg pwd(a)
5. Performance bond
6. nama kp jkr
7. Cara kira rebar column😀😀😀
8. Formula bend
9. Fungsi concrete cover

Pastu sembang sembang kosong tanya 

~ kenapa nk masuk jkr sedangkan gaji skrg lagi masyuk [pandai2 la goreng ye]
~kalau j41 pggil interview willing x nak pergi intetview tu sb ja29 result akn tahu within 3 months [yg ni soalan mmbunuh ye]😅😅😅

Tips:
1. Kalau tak pasti ngan jawapn ckp je takpasti. Jgn nk goreng mengarut sgt😁😁😁
2.sila jujur dan konfiden
3.pakaian kena kemas ye. Dan always senyum.

Ok good luck ye.

Semoga berjaya.

Susunan sijil tu nanti aku share.

Ni aku nya appearance hari tu.

Image may contain: 1 person, smiling, standing, child and outdoor

Thursday, June 22, 2017

Hari Raya : Balik Kampung

Salam guys,

Dah nak raya kan? Semua pasti nak balik kampung. time ni la laki bini nak gaduh kan? Ye la masing masing nak raya dngan family .

Macam aku, aku dan suami memang asal Kelantan dan daerah yang sama. Kampung je lain lain. Heheh. TAPI!!!!! Haa. nampak tak tapi tu aku bagi CAPSLOCK. Heheh. Walaupun dari daerah yang sama, kami masih jugak amalkan SISTEM GILIRAN. Ye la, kasi chance masing masing nak beraya dengan mak ayah kan? Masing masing nak imbau kenangan zama kecik kecik dulu. :)

Last year turn aku rumah mak aku on pagi raya. So this year turn umah laki aku. Bagi aku NO BIG DEAL sebab dah suami isteri of course la kena GIVE AND TAKE la. jangan besarkan isu remeh temeh ni.

So last word, SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN.

HATI HATI DI JALAN RAYA :)

Saturday, June 17, 2017

Pilih Tema Baju Raya 2017

Assalamualaium .


Persiapan raya 2017 aku agak kelam kabut as usual la. aku tak tahu la kenapa every year masalah baju raya taksiap menjelma.

Kisah tema baju raya.

Aku laki bini masing masing decide warna masing masing. Aku of course lah biru walaupun last year pun biru. Alasan aku sebab aku tak habis kan lagi tona warna biru tu. heheh. Suami pulak nak merah, Terpengaruh dengan masjlis akikah Beshaal anak Akim and Stacy tu. (walaupun kulit suami tak cerah macam Akim. Sigh !)


While aku browse online shop, aku ternapak satu page jual baju baby and their butik located at Shah Alam section 7. Ok la cun sebab memang aku nak ke Jakel nak beli langsir untuk mak aku.

Then kami pergi Goshbaby nak cari baju #myAiris 1st. Kepala aku memang nak biru je. Laki aku nak merah. Well kita tengok sapa yang menang ye. Heeee.

MAsuk je kedai tu, banyak sangat pilihan dia. Cun la. Aku pakaikan semua baju tergantung kat kedai tu . Aku pilih tona biru. Tapi sayangnya takde size.

Then suami dah senyum, looks like merah will win the competition la kan.

Then try baju merah tangan kembang kembang gitu. Anak aku cakap "adik anak la ni. ebeh" means dia tak nak baju ni. serebh katanya. PAstu aku ckap kat mybaby "Ok now u choose"

PAstu kedek-kedek dia jalan amik peplum in YELLOW color. "Adik nk yang ni abu. Omey" Me lik......err why yellow dik?


Then bagi dia try. Dia dok ulang alik pusing pusing depan cermin. Antik antik. Aku nak tukar dgn color blue tapi she refuse. Adik nak yang ni jugak. Nak jugak.


So ok la, aku follow la tema this year is YELLOW choosed by #MypreciousAiris

Thursday, April 6, 2017

Pengalaman Bersalin : Airis Adelia (Part#2)

Lepas aku discharge ward , doc dah bagi date aku kena masuk ward balik untuk induce. 4 April 2015. Ok la doc. Pape je la. See u soon ya. :P.


1 April 2015

Masa ni aku dah start maternity leave. Opis bagi dua bulan. Kiranya akau akan bersalin ngam2 36 weeks.

So since aku dah start cuti awal, aku ajak suami jalan jalan. Ye la, nak kasi senang beranak kan.

So perg jalan-jalan la. Tengok wayang bagai. Masa tu movie Fast and furious. Tengok je la walaupun aku tak suka.

4 April 2015

Hari yang aku kena masuk ward. Aku malas pergi pagi. hahahah/ aku g tengah hari je la. before masuk ward, sempat la aku makan-mkan dulu. Amik mom in law umah sis in law aku kat Seri Kembangan. Dia willing nak teman aku. Thanks mie :)

After zuhur aku and suami gerak ke hospital serdang. manusia tak ramai sangat pada pandangan aku. 

Dah register semua tu, sempat lagi nurse bebel kat kau kenapa masuk ward lambat. :P. Biasala, sape nak duduk ward kan? Hehehe.

Pastu macam2 prosedur dibuat. Masuk branula la, apa la. Amik darah la. Bosan. lam sungguh aku kat bawah tu. (Masa ni tak masuk ward lag, kena duduk bawah kat area labor room tu.  Aku lupa nama apa :P). Kat sini agak ramai bakal-bakal ibu. Pelbagai reaksi perasaan. 

yang nangis terseak-esak pun ada. Aku? Null. Zero takde perasaan.

Around 7.00pm aku dah boleh naik ward. Bilik sorang sorang. Aku like..... what? kenapa bilik sorang-sorang (Well aku penakut. Biasalah kat hospital ni aku selalu disogok ngan cerita seram, :D) So aku mintak tukar katil . Nak stay kat bed yang ramai-ramai tu :P heheh. LAhamdulillah aku dapat tukar.

9.00 malam aku dah kena masukkan ubat ikut 'bawah' tu. Sakit tak? TAK. Tak rasa apa apa pun heheh.. Kebal sangat aku ni. 4 orang masuk ubat seklai ngan aku malam tu, esoknya dah bersalin. Senang kan?

Aku? MAsih tak rasa ape-ape. Aku berjalan-jalan round ward. Kasi cepat bukak.

Nurse tanya "sakit ke?". Aku cakap "tak. tak rasa pape pun nurse"

5 Apr 2015

Masih tak rasa pape. Bosan la duduk ward. Stress aku. Orang lain dah bersalin dah. Aku  masih tak rasa pape. Seharian tu aku ziarah baby baru lahir je. Comel oi...

Husband datang waktu melawat je. Bosan sangat.

6 April 2015

Masuk ubat lagi. Bukaan aku memang dah 2cm masa first day datang sini. Still 2cm . Cek bukaan sakit tak? Bagi aku sakit yang masih boleh tahan la. Heee.

Petang lepas asar tu masuk ubat. Still tak rasa sakit.

Dah cakap kat husband, mak ayah aku, Tak sakit pun. PAstu mereka buat solat hajat kasi aku mudahkan bersalin. 

After magrib aku cakap kat husband nak makan la. lapar. heee.. Dia cakap datang lambat sikit la. Aku ok je lagipun memang dah makan.

Around 9malam tu aku bergayut ngan kawan aku. MAsa tu ade la rasa sakit sikit. Ala2 sembelit gitu. Pastu dah mula memulas, Skala 2/10 bagi aku :P

Around 10 labour room dah panggil suruh turun LR. Aku cakap kat nurse nak makan dulu. Ngam-ngam laki aku sampai. Inform kat dia aku dah kena turun ward.

So aku makan la nasi goreng kampung sedap iu. Habis sebungkus. Ok dah cukup tenaga nak push dah ni.

So aku tutun labour room around 11.30pm macam tu.

11.300pm-Labour room.

Cek bukaan lagi sekali. Dah 3cm. Doc masukkan ubat ikut drip. Pastu pecahkan ketumban. Masa tu dah start sakit. Skala 5/10. Doc cakap estimate aku akan beranak around 4am.

7 April 2015

Dah kat atas katil dah. Husband teman. Best oo. Romantika d amour gtu. :P. Ala rasa nk pee la pulak. Tapi tak leh turun katil dah. Heee. kencing dengan bantuan nurse. Hurmm. Kencing lagi sakit dari contraction. Hee.

Dalam 1pagi something aku cakap kat husband rasa nk berak. Dia pergi gitahu kt nurse. Nurse masuk cek dan inform dahnampak kepala :)

Nurse : haa.. dah napak kepala dah ni

Husband : ye la tu. Jangan main2. doc cakap kul 4.00 nati 

Nurse : nah awak tengok.

Husband : b dah nampak la. excited ni.

Nurse : ok, awak tahu push kan?

Me : tahu kot. Ade baca kat facebook :P

Aku push sekuat hati,. Curi nafas bagi nak senang push.


Pukul 2.41pagi, lahorlah puteri kami. Rasa fuuuhh lega.  

Nurse tanya nak bersihkan dulu ke nak peluk terus. Aku nak peluk terus.

Tak caya aku dah ada anak. hehehe.. 

Laki aku nangis. terharu kot tenok bini dia gagah perkasa nak keluarkan seketul manusia.

Lepas laki aku azankan semua nurse amik pergi bersihkn. Kena jahit 2 jahit sebab aku mintak nurse gunting ckit. Memandai je aku ni. Hehehhe.

Dah setel semua, nurse bagi aku minum susu. 

Kul 4.00pgi naik ward. Masa nk turun stretcher aku booooooooooooorrr muntah.. hehhehe.. 

Pastu aku tdo.

Sekian cerita beranak aku.

Cerita pantang aku malas

Thursday, March 30, 2017

Pengalaman Bersalin : Airis Adelia (Part #1)

Assalamualaikum.

Nak jugak share pengalaman bersalin ni walaupun my baby dah nak  masuk 2years dah next week. Apakah betul baru update :P.

Disclaimer : Exactly date aku macam ingat ingat lupa 

ISNIN, March 2015


Masa ni aku nye pregnancy about 32weeks.



Aku pergi kerj asuami hantar. Balik kerja aku akan tumpang Zura officemate aku. Dia akan drop by aku tepi jejantas . So aku need to panjat jejantas.


Total aku berjalan sehari more than 1000 steps aku rasa.

Naik office tingkat dua almost 60 steps. Pastu turun g lunch 60 steps. Melangkah berjalan pergi kedai Baser yang almost 300m from opis then balik ops bali 300m(1m = 5steps ~600m x 5steps =3000steps). Naik tangga lagi 60, pastu turun tangga lagi nak balik keje 60,. Pastu panjat tangga jejantas 40 steps, pastu jalan 100 step nak ke rumah from the jejantas. Pastu sampai umah naik bilik 15 steps tangga.

Roughly 60+60+60+60+40+100+3000=3380step perday (itu steps tangga sahaja) xtermasuk steps aku pergi berak ke kencing ke. Almaklumlah masnuia mengandung ni selalu pergi toilet kan.. :)


Dah setel pasal pengiraan steps harian aku tu.

On that Monday 15th March not sure sangat, balik opis tu aku pergi Pasar Malam nan pis mate aku. Meronda pasar malam satu round then balik. pastu lepas Magrib tu kembar aku ajak pergi Pasar Malam, Ok aku pergi lagi. Heheh.. Suka nau aku berjalan-jalan ni.

malam tu tidur pastu macam tersedar ada leaking. Masa tu positif lagi takde pape kot.

So esoknya bangun pergi office macam biasa.

Pastu whatsapp my sister inform kat dia ade keluar air malam tadi. Pa lagi, menjerit dia suruh aku gi hospital.

so tengah hari tu pergi hospital serdang. After register bagai semua tu nurse check jalan. Takde bukaan lagi. Then amik darhm insert branula tu semua. CTG check jantung baby semua normal.

Pstu dokctor datang nak scan.

Lepas scan dia cakap aku leaking dan kena warded sebab nak on antibiotics.

Me like.....??uhhhh!!

WARDED 5DAYS

Masa kat dalam ward tu aku kena amik 2 dose injection untuk matangkan paru2 paru baby since anak aku baru 8months. Dexa namanya. Ya allah, sakit nye la hai. Ubat dia pekat ko. Apa saja untuk mu anak.

Pastu stay la aku kat hospital tu. Untuk complete antibiotic. According to doctor, aku kena amik antiobiotic sebab aku punya kan leaking, so that kemungkinan akan effect kat baby. Maka berehat lah daku di ward tu 5 hari.

Every morning doc datang round ward, every morning jugak lah aku request nak balik :P

Pastu doc explain kat aku yang aku ni kena induce. 

Masa tahu kena induce tu perasaan macam "eh kenapa tak leh ke tunggu je sakit datang sendiri?"

Agaknya doc dengar kot aku bermonolog tu, terus dia cakap "puan jangan risau, induce ni bukan operate, tapi lebih kepada nak selamatkan bayi. Sebab kita risau bayi lemas if nak cukupkan due date". 

Ok lah doc, ape2 jela, So bila saya boleh balik?

Petang ni.

Alhamdulillah. Senyum.


Bersambung.....

Wednesday, February 22, 2017

Penyususan Susu Ibu - Kebersihan

Assalamualaikum.

Bersambung lagi tentang penyusuan susu ibu. Hari ni nak share tentang kebersihan dalam aspek PENYUSUAN SUSU IBU.

1. KEBERSIHAN IBU

Ibu ibu mestilah dalam keadaan bersih bagi mengelakkan jangkitan pada bayi. Pastikan tangan sentiasa bersih. Jadikan sebagai rutin . SEBELUM MENYUSU BASUH TANGAN.

Mandi. Ibu ibu boleh mandi seperti biasa. Tapi ELAKKAN sabun pada bahagian PAYUDARA terutama bhagian NIPPLE. Ini akan menyebabkan bayi keliru dengan bau ibi. Secara ringkasnya, setiap ibu mempunyai bau yang berbeza dan bayi akan ALERT dengan bau ibu.

2. ALATAN PENYUSUAN

Kebersihan alatan penyusuan seperti PAM SUSU dan BOTOL SUSU haruslah dititikberatkan. Pastikan botol susu ditukar setiap enam bulan.

Cara penyediaan/basuh/pembersihan :

a) Basuh botol dan corong pump menggunakan sabun khas untuk bayi. BIG NO guna sabun pencuci pinggan mangkuk kat dapur tu ye. 

b) Lepas basuh tu sterile. Kalau yang xde steril, rendamkan dalam air panas. JANGAN REBUS BOTOL!!!

c) Lepas setel part b, keringkan seperti biasa. Jangan la lap ke ape. biar dia kering sendiri.


Ok, ini 2 aspek yang sangat penting. Moga bermanfaat

Friday, February 3, 2017

Cara Buat Ayat Iklan Yang Menarik Minat

Salam tengah hari. Jumaat. Da Kahfi belum :)

Hari ni aku nak share Tips untuk buat Headline Iklan Yang Menarik Minat untuk membaca. Yang ni aku dapat masa aku attend course Facebook Ads last week. Bos yang anto aku attend. Entah apa tujuan pun tak tahu. Langsung tak sync dengan jobscope aku as a QS. Tak pelah, dah dia anta aku g je la. Best jugak. Lagipun aku ada buat biz online pun :D


Ok. Untuk dapatkan headline yang bagus, dia ada 7 elemnts yang korang boleh pilih untuk get the best Headlines iklan korang.


  1. Urgency
  2. Benefit
  3. USP-unique Selling Price
  4. Story Telling
  5. Problems
  6. Assurance
  7. Feedback.
Ok meh aku terang kan one by one.

Urgency
Ok. urgency ni kita selitkan ayat macam mengugut. Mengugut yanag positif. Contohnya macam bagi deadline.

Contoh : "Cepat. Dapatkan sekarang. Promosi berlangsung sehingga 15hb SAHAJA"

  • 15hb SAHAJA itulah yang dinamakan urgency. Dimana kita tetapkan deadline untuk customer dapatkan poduct kita within time yang kita tetapkan. 
  • Pernah nampakkan YEAR END SALES sehingga 31/12/16 atau Voucher ini SAH sehingga March Sahaja. Macam tu lah. Paham ke idokkk :P

Benefit
Benefit ni rasanya semua boleh common sense kan? Of course la kita state kita nya product kan? Tapi jangan kau letak semua 1000 benefit product kau tu.. yang tu memang orang nanhado nak bace.

USP- Unique Selling Point
Yang ni aku macam agak blurr sikit. Yang aku paham, kat headline kita tu kita letakkan keunikan product kita yang tak ada kat product lain. Contohnya kau buat product Feminine Wash. Berjuta brand kot feminine wash kat pasaran. Kat sini kau kena tekankan kelebihan product kau daro segi kandungan bahan, benefit, harga dll.

Contoh 

  • Product A - Bunga Feminine Wash. Mengurangkan keputihan and so on. Harga lagi murah dari product kau. Contoh la.
  • Product B - Permata Sunti Herbal Wash. Mengurangkan keputihan and so on. Juga boleh mengecutkan buasir.
Nampak tak beza dia kat mana? Dari segi benefit dia. Korang boleh jugak letakkan kandungan bahan dlm produk korang.

Story telling
Yang ni paling best. Senang.Korang taip je apa yang korang nak cerita. Seolah olah kawan korang kat depan tu. Then korang cerita la.

Contoh 

" Hujung minggu hari tu aku bangun pagi. Lapar. mandi semua aku siap siap nak keluar breakfast. Biasa aku makan je dekat kedai Nasik Lemak Pak Leman tu, sedap dan murah. tapi hari ni aku tukar selera sikit. Aku pergi kedai Nasik Lemak Kak Has kat Shah Alam. Aku order nasik lemak sotong. Saja order menu sama ng nasi lemak Pak Leman tu. Senang nak compare. Apple to apple orang kata. Masa aku makan tu , sebak sedih terharu semua ada. Rasa nasik dia sama macam mak aku buta. Rindu mak. Sambal dia pulak pekat, pedas menyengat secukup rasa. Lepas tu aku minum Kopi O. Kopi ori from Sabah katanya. Sedap jugak. Dah siap makan, time nak bayar tu aku dah budget dah mesti dalam RM10 kan? Sotong banyak kot tadi. Alih alih RM6 je termasuk air. Murah beb. nanti weekend ni aku bawak korang try"


Yang ni story telling. Bercerita. Cakap je pa yang korang rasa nak cakap.

Problem
Problem ni korang boleh start headline tu dengan soalan. Korang konon nak aware tentang masalah sesuatu.

Contoh
  • Anda ada masalah Jerawat? Jerawat anda meninggalkan parut?
Ha macam ni la. Tanay dulu masalh yang berkaitan dengan produk korang. Jangan tanya sal jerawat tapi kau jual deodorant pulak. theeeeee

Assurance

Yang ni lebih kurang korang punya guarantee. Percaya tak semua orang suka kan kalau ada jaminan. Tak kira la jaminan macam man. Perkataan jaminan atau Guarantee tu je dah boleh menarik customer untuk teruskan baca point iklan korang.

Contoh


  • Money back Guarantee if my product not solve your problem within 14days
Feedback

Feedbak ni kita letak testimoni para customer yang guna product kita. testimoni yang dalam perkataan yang mudah.

Contoh 

  • Beratus ratus wanita telah berjaya menguruskan badan mereka dengan menggunakan product kami. Kini giliran anda. Hubungi kami sekarang.
Yang ni kita letak terus sebab kita nak tarik minat mereka dengan cepat tanpa skrol panjang2.


Ok dah setel tentang element untuk buat headlines.

Satu lagi tips nak kongsi. Korang jugak boleh combine kan elemn elemn di atas tu untuk buat satu headline. Korang boleh combine PROBLEM+BENEFIT+USP atau macam2 yang korang rasa sesuai.

Sekrang aku bagi 2 contoh.

  1. JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN!! Masalah keputihan Miss V anda akan selesai dalam masa 5 hari 
  • kat sini aku guna dua element:
                ~JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN- Assurance
                ~ selesai dalam masa 5 hari  - USP

    2.  Anda pengguna lipstik? Tahukah anda kandungan plumbun dalam lipstik anda? Tahukan anda           keburukan plumbum untuk bibir anda? Memperkenalkan Starwberi Lipstik, proct organic untuk          bibir anda.

  • kat sini aku combine 4 headlines
               ~ Anda pengguna lipstik? - Problem
               ~ Tahukah anda kandungan plumbun dalam lipstik anda? - Story telling 
               ~ Tahukan anda  keburukan plumbum untuk bibir anda? - Feedback


dah faham?

Addtional tips
  • sebagai tips tambahan, untuk menarik ramai pelnggan atau pembaca baca iklan anda, buat dalam bentuk point. Takde sape nak baca karangan uols..Heeee      

Ok lah. dah . ini saja tips yang aku boleh kongsikan. Kang kalau nak tanya boleh g facebook aku, atau email aku.

Facebook ; Eira Hamzah
Email        : eirahamzah@gmail.com

Yang ni contoh masa talk hari tu





Tuesday, January 24, 2017

Digital Marketing Training Using Facebook Ads

Holla. Esok aku akan attend satu course tentang facebook marketing.

Bos aku yang register. Semata mata nak suruh aku buat marketing jual rumah yang kitorang tengah construct drkat Pontian.

Esok aku akan attend dgn wife dia. 

Monday, January 9, 2017

Penyusuan Susu Ibu - Persediaan Awal

Susu ibu merujuk kepada susu yang dihasilkan oleh kelenjar mammari ibu yang terletak di payu dara. Susu yang dikeluarkan khusus untuk digunakan sebagai makanan kepada bayi. Namun begitu konteks yang akan diterangkan dalam rencana ini lebih menekankan tentangsusu ibu manusia. Susu ibu dilihat sebagai makanan awal dalam bentuk cecair yang mempunyai nilai gizi yang cukup baik berbanding susu-susu keluaran haiwan atau susu formula, ia mudah dicernakan dengan baik walaupun diberikan kepada kanak-kanak berusia antara 6 bulan hingga 2 tahun.(Wikipedia)

Masa pregnant dulu, aku dah set awal awal nak menyusukan anak aku sehingga dua tahun penuh. Sebab MIND SET adalah sangat penting untuk menjayakan penyusuan ibu dimana MIND SET merupakan the best MILKBOOSTER.

BREAST PUMP

Aku dah banyak mencari ilmu penyusuan susu ibu dengan bertanyakan kepada kawan kawan aku yang support breastfeeding. Ada yang bagi cadangan untuk aku mulakan dengan beli pam dulu. Tapi one of my colleagues cakap no need beli pam dulu sebab kita tak tahu susu kita ada or tak. (Nampak tak itu negative mind set). Aku minta 2nd opinion from another colleague which is dia pun breastfeed anak dia juga (anak dia beza 4months dengan MekBunga aku).

Aku Tanya pasal pam ape yang best. Dia cakap pam ade macam macam jenis. Cuma dia guna Fiffy je sebab silap dia tak study pasal pam before delivery dulu. Dia cakap Fiffy ni suction ok, Cuma agak noisy dan besar. So she suggested me to research more about breast pump. So aku mula like page page online seller Breastpump. Heeee..


Banyak sangat breastpump kat pasaran ni. Sampai aku dah confuse mana satu. Hahah. At last??????????? AKu tak beli sampai la aku beranak. Miahahhaha.

MASA PANTANG

Masa pantang mak aku dah tanya tak naka ajar ank pakai botol ke? Letak susu dalam tu. Senang nak tinggal pergi kerja. So masa tu aku pun marmet la. Punya la lenguh nak dapatkan 3 oz tuu. Yelah, dalam pantang kan badan kita tak sihat sangat, so malas pun bermaharajalela la. Then lepas dari kemalasan aku nak marmet tu, terus aku godek2 balik FB cari seller Breastpump. So aku beli MALISH LIFESYTLE Masa tu yang ni je paling murah. RM250 free VCOooool beg, ice brick then 6pcs storage bottles.

Lepas dah dapat tu aku pun dengan semangatnya la pump susu. Masa dalam pantang aku takdela lah beria sangat nak buat stock. Sebab bagi aku, confinement is THE BEST TIME TO BONDING with BABY. (Dibu love u MekBunga


Lagi 10 hari sebelum naik kerja baru lah aku start buat STOCK. Sebab nanti nak hantar kat baby sitter. Dapatlah 20 oz. Heee. Ok lah tu dari takde. 


So sebagai kesimpulan nye benda penting aku nak highlight untu this entry bagi menjayakan Penyusuan Ekslusif Susu Ibu :

  1. Mind Set. Kena set kan susu sentiasa ada dan cukup untuk anak kita
  2. Alatan pam. Tolong beli awal untuk elakkan bengkak susu . (tpi kau jangan over mengepam pulak during confinement tu)
  3. Botol susu jangan kerap sangat bagi, Kang anak kau nipple confuse tetiba taknak direct baru padan muka kau jadi EP MOM .
Nanti aku sambung lagi ye. Aku eksaited sangat kalau tajuk susu ibu ni...




<3 .="" akan="" aku.="" aku="" anak="" bagi="" bago="" belah="" botol="" confuse="" je.="" je="" kan="" kang="" kenal="" kerap="" nbsp="" ni="" nipple="" pagi="" petang.="" pulak="" pump="" sebab="" sehari="" sekali="" so="" span="" susu="" tujuan="" untuk="">

Friday, January 6, 2017

GebuGebas Pearl Soa


Ape ni ? Kenapa jadi macam ni ??
Kata #GGPS pakai pada seluruh badan je, tapi kakak ni pakai pada wajah😨😨
Mana aci !! Dah lah gebu, cerah makin bertambah 
Cun melecun uolls . Meh la cuba #Ggps kak . Confirm puas hati


PM iols : 0143336124

Tuesday, January 3, 2017

Mee Udang Galah Banjir Kuala Selangor : Review

Salam dan selamat pagi.

Semalam aku dan suami pergi ke Tanjong Karang nak bisit my fren bersalin. She got twin boy. Hye Zariq and Zarif. Tido je keje awk :P

Ok plan memang nak ke Kual selangor sebab tetiba macam terliur  je tengok Mat Dann makan mee udang galah fresh. Mat Dann mana? Ala mat salleh yang terror loghat Terengganu tu la. Aku tengok dia makan dalam rancangan travelog "MAT DANN KAKI JALAN' macam sedap je. Udang yang bapak besar :).

So semalam masa on the way nak ke Tanjong Krang tu, mata memang meliar tengok kiri kanan cari kedai tu. :D. 

Add caption

semua menu kat sini berasaskan udang. So untuk penggemar udang memang sangat "suggested" la .

ni senarai menu dan harga :)

so aku dan suami order mee udang sederhana dan mee goreng untuk si kecik #airisadelia.

ni mee goreng. ada udang jugak ;)

ni mee udang. 

kuah dia pekat sangat. Rasa masam, masin , pedas semua complete. Just nice orang putih kata . heheh. Suami aku cakap lagi sedap dari mee udang Kuala Sepetang Makjah tu. Tapi aku lagi suka yang Makjah tu. Ye la taste masing masing. Yang ni ada empat ekor udang galah size sederhana. (empat ekor tu sikecik habiskan semua. ibu and ayah makan kepala udang :P)


yang ni selepas beberapa minit

kat sini jugak disediakan surau. so untuk yang datang dari jauh tu, no worries yer dear. takdenye kita terkejar kejar nak solat. Semalam sebab on the way nak balik tuh dah around 6.30pm then sampai kat kedai ni pun around MAgrib. So aku tinjau2 kawasan la sikit. Tengok ada surau,, solat dulu. 

Surau selesa boleh memuatkan dalm 8orang untuk sesuatu masa.


As a conclusion, agak berbaloi la aku datang dari puchong makan kat sini. So boleh bawak famili datang ye.





Stress Dengan Umah Sewa

Salam. Aku sekarang sangat stress dengan owner umah sewa aku. Kronologi. Year 2014 Aku masuk umah tu dan agreed nk sewakan dengan har...