Stat Counter

Tuesday, January 24, 2017

Digital Marketing Training Using Facebook Ads

Holla. Esok aku akan attend satu course tentang facebook marketing.

Bos aku yang register. Semata mata nak suruh aku buat marketing jual rumah yang kitorang tengah construct drkat Pontian.

Esok aku akan attend dgn wife dia. 

Monday, January 9, 2017

Penyusuan Susu Ibu - Persediaan Awal

Susu ibu merujuk kepada susu yang dihasilkan oleh kelenjar mammari ibu yang terletak di payu dara. Susu yang dikeluarkan khusus untuk digunakan sebagai makanan kepada bayi. Namun begitu konteks yang akan diterangkan dalam rencana ini lebih menekankan tentangsusu ibu manusia. Susu ibu dilihat sebagai makanan awal dalam bentuk cecair yang mempunyai nilai gizi yang cukup baik berbanding susu-susu keluaran haiwan atau susu formula, ia mudah dicernakan dengan baik walaupun diberikan kepada kanak-kanak berusia antara 6 bulan hingga 2 tahun.(Wikipedia)

Masa pregnant dulu, aku dah set awal awal nak menyusukan anak aku sehingga dua tahun penuh. Sebab MIND SET adalah sangat penting untuk menjayakan penyusuan ibu dimana MIND SET merupakan the best MILKBOOSTER.

BREAST PUMP

Aku dah banyak mencari ilmu penyusuan susu ibu dengan bertanyakan kepada kawan kawan aku yang support breastfeeding. Ada yang bagi cadangan untuk aku mulakan dengan beli pam dulu. Tapi one of my colleagues cakap no need beli pam dulu sebab kita tak tahu susu kita ada or tak. (Nampak tak itu negative mind set). Aku minta 2nd opinion from another colleague which is dia pun breastfeed anak dia juga (anak dia beza 4months dengan MekBunga aku).

Aku Tanya pasal pam ape yang best. Dia cakap pam ade macam macam jenis. Cuma dia guna Fiffy je sebab silap dia tak study pasal pam before delivery dulu. Dia cakap Fiffy ni suction ok, Cuma agak noisy dan besar. So she suggested me to research more about breast pump. So aku mula like page page online seller Breastpump. Heeee..


Banyak sangat breastpump kat pasaran ni. Sampai aku dah confuse mana satu. Hahah. At last??????????? AKu tak beli sampai la aku beranak. Miahahhaha.

MASA PANTANG

Masa pantang mak aku dah tanya tak naka ajar ank pakai botol ke? Letak susu dalam tu. Senang nak tinggal pergi kerja. So masa tu aku pun marmet la. Punya la lenguh nak dapatkan 3 oz tuu. Yelah, dalam pantang kan badan kita tak sihat sangat, so malas pun bermaharajalela la. Then lepas dari kemalasan aku nak marmet tu, terus aku godek2 balik FB cari seller Breastpump. So aku beli MALISH LIFESYTLE Masa tu yang ni je paling murah. RM250 free VCOooool beg, ice brick then 6pcs storage bottles.

Lepas dah dapat tu aku pun dengan semangatnya la pump susu. Masa dalam pantang aku takdela lah beria sangat nak buat stock. Sebab bagi aku, confinement is THE BEST TIME TO BONDING with BABY. (Dibu love u MekBunga


Lagi 10 hari sebelum naik kerja baru lah aku start buat STOCK. Sebab nanti nak hantar kat baby sitter. Dapatlah 20 oz. Heee. Ok lah tu dari takde. 


So sebagai kesimpulan nye benda penting aku nak highlight untu this entry bagi menjayakan Penyusuan Ekslusif Susu Ibu :

  1. Mind Set. Kena set kan susu sentiasa ada dan cukup untuk anak kita
  2. Alatan pam. Tolong beli awal untuk elakkan bengkak susu . (tpi kau jangan over mengepam pulak during confinement tu)
  3. Botol susu jangan kerap sangat bagi, Kang anak kau nipple confuse tetiba taknak direct baru padan muka kau jadi EP MOM .
Nanti aku sambung lagi ye. Aku eksaited sangat kalau tajuk susu ibu ni...




<3 .="" akan="" aku.="" aku="" anak="" bagi="" bago="" belah="" botol="" confuse="" je.="" je="" kan="" kang="" kenal="" kerap="" nbsp="" ni="" nipple="" pagi="" petang.="" pulak="" pump="" sebab="" sehari="" sekali="" so="" span="" susu="" tujuan="" untuk="">

Friday, January 6, 2017

GebuGebas Pearl Soa


Ape ni ? Kenapa jadi macam ni ??
Kata #GGPS pakai pada seluruh badan je, tapi kakak ni pakai pada wajah😨😨
Mana aci !! Dah lah gebu, cerah makin bertambah 
Cun melecun uolls . Meh la cuba #Ggps kak . Confirm puas hati


PM iols : 0143336124

Tuesday, January 3, 2017

Mee Udang Galah Banjir Kuala Selangor : Review

Salam dan selamat pagi.

Semalam aku dan suami pergi ke Tanjong Karang nak bisit my fren bersalin. She got twin boy. Hye Zariq and Zarif. Tido je keje awk :P

Ok plan memang nak ke Kual selangor sebab tetiba macam terliur  je tengok Mat Dann makan mee udang galah fresh. Mat Dann mana? Ala mat salleh yang terror loghat Terengganu tu la. Aku tengok dia makan dalam rancangan travelog "MAT DANN KAKI JALAN' macam sedap je. Udang yang bapak besar :).

So semalam masa on the way nak ke Tanjong Krang tu, mata memang meliar tengok kiri kanan cari kedai tu. :D. 

Add caption

semua menu kat sini berasaskan udang. So untuk penggemar udang memang sangat "suggested" la .

ni senarai menu dan harga :)

so aku dan suami order mee udang sederhana dan mee goreng untuk si kecik #airisadelia.

ni mee goreng. ada udang jugak ;)

ni mee udang. 

kuah dia pekat sangat. Rasa masam, masin , pedas semua complete. Just nice orang putih kata . heheh. Suami aku cakap lagi sedap dari mee udang Kuala Sepetang Makjah tu. Tapi aku lagi suka yang Makjah tu. Ye la taste masing masing. Yang ni ada empat ekor udang galah size sederhana. (empat ekor tu sikecik habiskan semua. ibu and ayah makan kepala udang :P)


yang ni selepas beberapa minit

kat sini jugak disediakan surau. so untuk yang datang dari jauh tu, no worries yer dear. takdenye kita terkejar kejar nak solat. Semalam sebab on the way nak balik tuh dah around 6.30pm then sampai kat kedai ni pun around MAgrib. So aku tinjau2 kawasan la sikit. Tengok ada surau,, solat dulu. 

Surau selesa boleh memuatkan dalm 8orang untuk sesuatu masa.


As a conclusion, agak berbaloi la aku datang dari puchong makan kat sini. So boleh bawak famili datang ye.





Cara Nak Jadi Stalker

Aku buat tajuk tu sebagai keyword senang orang nak sampai kat belog aku. :P Sebenarnya aku nak cerita tentang stalker. Stalke...