Stat Counter

Wednesday, February 22, 2017

Penyususan Susu Ibu - Kebersihan

Assalamualaikum.

Bersambung lagi tentang penyusuan susu ibu. Hari ni nak share tentang kebersihan dalam aspek PENYUSUAN SUSU IBU.

1. KEBERSIHAN IBU

Ibu ibu mestilah dalam keadaan bersih bagi mengelakkan jangkitan pada bayi. Pastikan tangan sentiasa bersih. Jadikan sebagai rutin . SEBELUM MENYUSU BASUH TANGAN.

Mandi. Ibu ibu boleh mandi seperti biasa. Tapi ELAKKAN sabun pada bahagian PAYUDARA terutama bhagian NIPPLE. Ini akan menyebabkan bayi keliru dengan bau ibi. Secara ringkasnya, setiap ibu mempunyai bau yang berbeza dan bayi akan ALERT dengan bau ibu.

2. ALATAN PENYUSUAN

Kebersihan alatan penyusuan seperti PAM SUSU dan BOTOL SUSU haruslah dititikberatkan. Pastikan botol susu ditukar setiap enam bulan.

Cara penyediaan/basuh/pembersihan :

a) Basuh botol dan corong pump menggunakan sabun khas untuk bayi. BIG NO guna sabun pencuci pinggan mangkuk kat dapur tu ye. 

b) Lepas basuh tu sterile. Kalau yang xde steril, rendamkan dalam air panas. JANGAN REBUS BOTOL!!!

c) Lepas setel part b, keringkan seperti biasa. Jangan la lap ke ape. biar dia kering sendiri.


Ok, ini 2 aspek yang sangat penting. Moga bermanfaat

1 comment:

Akina Scarves said...

Salam ziarah, Jemput singgah ke blog saya akinascarves.blogspot.my untuk menambah koleksi tudung/hijab anda :)

Cara Nak Jadi Stalker

Aku buat tajuk tu sebagai keyword senang orang nak sampai kat belog aku. :P Sebenarnya aku nak cerita tentang stalker. Stalke...