Saturday, February 16, 2013

Kerjaya QS yang orang tak ramai tahu (Ep. 1)

Asslamualaikum wbt (senyum tutup mulut k)


Bekisar pada tajuk di atas, saya selaku graduated QS student ni hendak lah bercerita sal kerja QS yang tak ramai orang tahu.

tujuan i buat entri ni sebab sangat la ramai orang tanya i keje ape. bila cakap QS ha mula la nak buat muka pelik sambil garu-garu hidung nak tanya apekejadahnya QS tuh.

tak lupa jugak yang dengann muka penuh kompiden lagi eksen cakap OOOO..QS TUH QUALITY SCIENCE KAN!! 

tak pun QS TUH QURAN SUNNAH KAN!!!

ekceli kan kite kan nak kan cakap kan yang kan QS tu kan, bukan la kan yang seperti di atas tuh kan.. (perluke ada kan every words) aishhhh!!!

ekceli la, QS tu stand for Quantity Surveyor which is kerja-kerja yang melibatkan kira kos nak buat construction sesuatu project in simple words la.tapi banyak ag roles of QS yang malas je nak state kat cini.. 

tapi nk state yang QS ni involve ng project tuh starting during Pre Contract until post contract... keje melibatkan wang ringgit yang kalu mendapat pakatan murni bulih jadi kaya tapi haram.. ishh mintak jauh jadi QS gtu..

berbalik kepada ketakfemesan QS ni bermula dari akar umbi lagi (perghh dah macam kempen pilihanraya plak)

i tak nak lah point the finger kat orang lain nak point to myself je..

sebenarnya aku at first tak tahu ape benda la QS ni. masa nk plih course dulu, memang i tak choose pon QS ni.. ye la dah tak tahu ape kebenda memang tak la kan.. tapi rezeki saya dah tertulis untuk BORN TO QS tuh, dapat jugak la offer further study kt UiTM Seri Iskandar . 

Buat Dip in QS. First sem memang blurr nk wt measurement (kira qty material building) sebab tak pandai bace drawing. N as a result (ayat karangan B.I) result exam time sanagt dukacita lagi dukalara.. try ag next sem.

Bila cuti sem je, balik kampung adalah makcik tanye 

MOKCIK:DOK NGAJI PERAK NUH AMIK KOS GAPO..

SAYA CANTIK:UKUR BAHAN(in Malay sebab kalu kot BI meme sah-sah tak tahu)

MOKCIK: GAPO DIO..GUBAHAN..KUMBAHAN...

oh makcik, derita nya beta dengar kalian begitu tak tahu anda tentang kos yang beta amik (sroooooooot ingus ijau meleleh lap ng tisu jangan dijilat)


whatever it is, i pon dah grade dah pom Degree Qs and kijo pom jd QS   



p/s: perasan tak entry takde tanda soal..
       penggunaan kata nama tak tetap (aku, i, saya)


saya cantik (_oo_) 

No comments:

Stress Dengan Umah Sewa

Salam. Aku sekarang sangat stress dengan owner umah sewa aku. Kronologi. Year 2014 Aku masuk umah tu dan agreed nk sewakan dengan har...