Stat Counter

Monday, October 23, 2017

Cara Letak Video Instagram di Blogpost - Blogger

Assalamualaikum!

Pernah tak letak video dalam entri? Kalau tak pernah, mesti pernah teringin nak letak kan? Hahah. Dulu kalau aku nak letak video, mesti aku kena download atau upload dulu file tu,. Agak lambat dan renyah. :P. Sekrang ni mudah je weh. Just copy link dekat Instagram dan settle.

Actually Aku baru je belajar letak video dari Instagram aku directly ke blog without upload. Ok ni step.

1. Pergi dekat video IG yang korang nak tu.Nampak tak 3 titik yang aku bulat tu? Korang klik pastu nanti keluar yg next picture.



2. Klik yang ni. yang aku bulatkan tu


3. Pastu keluar link kan?  YAng ni korang copy embedded code.
 Dah settle dah?

4. Dah copy tu, g dekat blogpost korang tengah nak taip tu. Klik HTML (aku bukan reti pon coding2 ni oii)


5. Dah klik HTML tu dia akan keluar macam gambar bawah ni. Jangan risau ok . Next steps.

6. Next step is link yang korang copy dekat Ig tadi boleh lah Paste kat bawah ke mana2 body blogpost korang. Ok sampai sini je k. sebab yang nak center semua, frame video size tu  aku kurang mahir lagi. hahahaha. Tapi dah sampai sini dah cun dah.


Selamat mencuba. KAng kalu fail boleh carik aku. Koat2 la aku boleh tolong. Aku nak design blog header plak ni. heheh. Bye

Pilhan Raya Umum 14 pada 9 hb May 2018

Nak jugak update pasal pilhan raya. Ramai yang tak puas hati why hari rabu. susah nak apply cuti. Tapi malas nak bobey pasal tu, nak shar...